Tillsammans med Mathantverket Vuollerim har hon skapat en ostkräm som serveras med en marmelad på granskott, torkat grötbröd och en skogssallad med torkade nässlor, torkade musöron från fjällbjörk, rölleka och rödklöver till förrätt.
Efterrätten i liten kåsa
Varmrätten består av reninnanlår med lingonsky, samt gräddstuvande små paltar fyllda med rökt fläsk som serveras med syltad skogssvamp.
Efterrätten serveras i en liten kåsa. Det är en sorbet på hjortron med fjällkomjölkpudding på en kvannesockrad gahkku, som är ett tunt, segt hällbröd bakat på samiskt vis.
”Känns pirrigt”
Sara Dupuich ser fram emot uppdraget.
– Det känns lite pirrigt, men kul! Man känner sig stolt över att ha fått äran att göra det här uppdraget.
Lapplands landskapsmåltid
Lapplands landskapsmåltid kommer att presenteras i Stockholm i oktober. Det ingår i ett landsomfattande projekt, som går ut på att skapa nya representationsrätter för Sveriges 25 landskap.
Bakom projektet står Gastronomiska akademin, Måltidsakademin, Kungliga skogs- och lantbruksakademien samt riksorganisationen Folkets hus och parker. På det regionala planet har respektive länsstyrelse drivit projektet.
Tanken är att Sveriges kung Carl XVI Gustaf ska avnjuta landskapsrätterna under sin Eriksgata 2023, när han firar sina 50 år på Sveriges tron.