Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Dupuich i Piteå har blivit utsedd att skapa Lapplands landskapsrätt. Hon hämtar sin inspiration från skogen. Hör mer i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Saras lappländska meny startar med en skogspromenad

Uppdaterad
Publicerad

Hon inspireras av naturen och det lokala mathantverket, och kombinerar det med något eget. Nu har Sara Dupuich från Piteå fått äran att skapa Lapplands landskapsrätt.

– Själva menyn startar faktiskt med en skogspromenad baserad på saker som vi hittar i det lappländska närområdet, i kombination med härligt mathantverk som jag har förädlat, säger kocken Sara Dupuich.

Tillsammans med Mathantverket Vuollerim har hon skapat en ostkräm som serveras med en marmelad på granskott, torkat grötbröd och en skogssallad med torkade nässlor, torkade musöron från fjällbjörk, rölleka och rödklöver till förrätt.

Efterrätten i liten kåsa

Varmrätten består av reninnanlår med lingonsky, samt gräddstuvande små paltar fyllda med rökt fläsk som serveras med syltad skogssvamp.

Efterrätten serveras i en liten kåsa. Det är en sorbet på hjortron med fjällkomjölkpudding på en kvannesockrad gahkku, som är ett tunt, segt hällbröd bakat på samiskt vis.

Varmrätten består bland annat av helstekt reninnanlår med lingonsky. Foto: SVT
Efterrätten i Lapplands landskapsmåltid inkluderar hjortronsorbet med fjällkomjölkspudding. Foto: SVT

”Känns pirrigt”

Sara Dupuich ser fram emot uppdraget.

– Det känns lite pirrigt, men kul! Man känner sig stolt över att ha fått äran att göra det här uppdraget.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Sara göra sin förrätt. Inspirerad av en skogspromenad innehåller den bland annat granskott, torkade nässlor och torkade musöron från fjällbjörk. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Lapplands landskapsmåltid

Lapplands landskapsmåltid kommer att presenteras i Stockholm i oktober. Det ingår i ett landsomfattande projekt, som går ut på att skapa nya representationsrätter för Sveriges 25 landskap.

Bakom projektet står Gastronomiska akademin, Måltidsakademin, Kungliga skogs- och lantbruksakademien samt riksorganisationen Folkets hus och parker. På det regionala planet har respektive länsstyrelse drivit projektet. 

Tanken är att Sveriges kung Carl XVI Gustaf ska avnjuta landskapsrätterna under sin Eriksgata 2023, när han firar sina 50 år på Sveriges tron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.