Anläggningen på Seskarö är i stort sett intakt eftersom att de har underhållit byggnaderna, enligt vd:n. Foto: SVT

Sågverksepok går i graven

Uppdaterad
Publicerad

Sveaskog säljer sågutrustningen på Seskarö. Därmed går en 123-årig sågverksepok i graven.

Sedan 2008 har sågen på Seskarö bara används under ett år och sedan 2012 har sågen stått helt still. Sveaskog har försökt att hitta nya ägare eller arrendatorer men då ingen visat intresse har skogsbolaget nu beslutat att sälja sågutrustningen. Därmed går en över 120-årig sågverksepok i graven.

– Vi har under flera år aktivt sökt efter intressenter som velat bedriva träförädling på Seskarö men har inte hittat någon. Nu vill vi blicka framåt. Det finns inget i dagens situation som skapar framtidstro eller sysselsättning på industrifastigheten, säger Anders Nilsson, chefscontroller på Sveaskog i ett pressmeddelande.

Kris på Seskarö såg

”Moraliskt ansvar”

Men Haparandas kommunalråd Peter Waara (S) hade hoppats på en annan lösning.

– Beskedet att Sveaskog väljer att nedmontera Seskarösågen innebär att en viktig epok går i graven. Sågen är en del av Seskarös själ och hjärta. Min uppfattning är att Sveaskogs moraliska ansvar rörande Seskarös framtid kan diskuteras. Jag har i kontakt med Sveaskog fört fram idéen att inrätta en fond för att underlätta omställningen på Seskarö. Av det blev intet, vilket jag djupt beklagar, säger Peter Waara.

Peter Waara framhåller också  att Sveaskog i och med en avveckling är ansvariga för att sanera markområdet.

– Tomtmarken ska saneras för att möta både nutida och framtida behov. Om man om fem eller 50 år vill bygga bostäder ska man kunna göra det. Vi kommer att kräva en miljösanering i den högsta nivån, ”känslig markanvändning”, säger Peter Waara.

Framtidsdialog

Under år 2015 kommer Haparanda kommun att påbörja en framtidsdialog kring hur Seskarö kan utvecklas. Detta initiativ har vägts in i Sveaskogs beslut att sälja sågutrustningen och ge fastigheten nya möjligheter.

– Vi vill bidra till utvecklingen av Seskarö, inte bromsa den. Därför vill vi vara tydliga med att vi inte ser en framtid för träförädling på Seskarö. Det är inget lätt beslut att fatta. Sågen har funnits sedan år 1892 och varit viktig för Haparanda och Tornedalen. Men förhoppningsvis finns det nya aktörer som kan skapa värde på fastigheten. Vi siktar framåt, säger Sveaskogs VD Per-Olof Wedin.

Fakta Seskarösågen

1892 öppnas den första sågen på Seskarö. Några år senare öppnas ett andra sågverk

1928 har båda sågverken stängts och avvecklats

1930 öppnar ett av sågverken upp igen efter ett riksdagsbeslut

2008 lades sågverket ned av dåvarande ägaren Setra på grund av råvarubrist och svag lönsamhet

2010 Sveaskog köpte ut sågverket för nästan 18 miljoner kronor

2012 Sågen går i konkurs

Källa: Seskarö hembygdsförening, ATL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på Seskarö såg

Mer i ämnet