Havsisarnas utbredning varierar kraftigt år från år men när man ser över en längre tid kan man ändå se en tydlig trend. På hundra år har isutbredningen i Östersjön, dit Bottenviken räknas, minskat med i genomsnitt 6 000 kvadratkilometer per årtionde.
Svängningarna mellan olika år, mellan hårda och milda isvintrar, är stor. Men i Luleå skärgård lägger isen fortfarande varje vinter. Isvägar plogas upp så att det går att köra bil ut till öarna.
Hållbarheten har försämrats
Men både skärgårdsbor och de som arbetar med att hålla isvägarna öppna upplever att isen håller sämre kvalitet tidigare.
– Det har blivit mer stöpis. Vi måste jobba mer med att bygga upp isvägarna så att de blir hållbara, jämfört med för 20 år sen, säger Robert Backlund.
Hör entreprenören Robert Backlund, som jobbar med att hålla isvägen till Hindersön öppen, i klippet ovan.
Hur har klimatet förändrats i Norra Norrland?
Jämförelserna gäller mellan perioderna 1961-1990 och 1991-2020.
Temperatur: Under vintern (december, januari och februari) är det den största temperaturökningen. I Norrland är ökningen från 1,5° till lokalt över 3,0° under vintern, med de högsta värdena i Lapplandsfjällen och längs Norrlandskusten.
Snödjup och dagar med snö: Snödjupet uppvisar bara en svagt sjunkande trend och bland annat var snösäsongen vintern 2019/20 den längsta på nästan 25 år. Sedan millennieskiftet är det endast två vintrar som haft längre snösäsong än under referensperioden 1961–1990.
Nederbörd: Vinternederbörden har ökat främst i norra Norrland med omkring 10 till 30 procent.
Källa: SMHI