Barn är glad och tittar på en fågel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får Helena Meire och de andra barnen från Abisko skola träffa en blåhake. Foto: Randi Gitz/SVT

Se barnen hjälpa till att ringmärka fåglar i Abisko

Publicerad

Blåhaken ska flyga hela vägen till Indien till hösten. Men just nu är den i Abisko och barnen får se när den ringmärks. När Helena Meire får släppa iväg en fågel så syns förtjusningen i hela kroppen.

Vid Torneträsks strand nedanför forskningsstationen får barnen från fritids vara med när fåglarna ringmärks. Några av barnen badar trots att morgonen är kylig och fuktmättad, men framförallt följer de ringmärkningen med stor fascination.

”Har nog sett lejon”

Blåhake, rödvingetrast, rödstjärt och gråsiska hamnar i näten. Och när en lövsångare som redan har en ring fastar i näten så berättar ringmärkaren Keith Larson att den har varit en eller kanske till och med två vändor till Afrika.

– Den här fågeln har förmodligen sett lejon och giraffer den här vintern, och den behövde inte ens betala nån safariavgift, säger Keith Larson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.