En bil parkerad i den jättelika inomhushallen i Älvsbyn och Jonas Jalar, vd på Arctic Falls, vid invigningen när bandet klipps.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när förare testar vinterunderlaget i den gigantiska inomhushallen i Älvsbyn. Foto: Adam Berlin/SVT

Se enorma testhallen i Älvsbyn – här körs bilar på is och snö

Publicerad

Biltestning är redan stort i Norrbottens inland. Den alltjämt ökade efterfrågan på att testa bilar i vinterklimat har nu resulterat i en gigantisk året runt-hall i Älvsbyn.

Det finns flera testanläggningar runt om i Norrbotten, inte minst i Arvidsjaur och Arjeplog. Kunderna består av världsledande bil- och däcktillverkare vilket bland annat gjort att det går direktflyg till Arvidsjaur från flera tyska storstäder.

7 600 kvadratmeter stor

I Älvsbyn har ett bolag precis invigt en permanent inomhushall, detta på grund av den ökade efterfrågan på vintertestning.

Hallen, som är 7 600 kvadratmeter stor, består av en testbana med is och en med snö.

– Vi vill erbjuda en plats där man kan göra alla former av tester på ett och samma ställe, därför har vi satsat på den här inomhushallen, säger Jonas Jalar, vd på Arctic Falls.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.