Sverige skrev i somras på ett samarbetsavtal med New York National Guard. I veckan är ledarna på plats i Boden för en första introduktion i vinterklimat om exempelvis hur vi människor påverkas av kyla.
På introduktionen vid Svartsjön handlar det om att bedöma is och myrmark så man vet om fordon eller människor kan passera över.
Det som är självklart för oss behöver inte vara det för andra.
– Vi norrbottningar vet ju att om det är kallt ute så får man sätta på motorvärmaren ett tag innan man ska iväg med bilen, säger regementschef Nils Johansson på I19 i Boden.
Sverige kan lära sig av USA
De amerikanska ledarna ska i sin tur planera utbildningar och samarbetet sker inom ramen för USA:s så kallade State Partnership Program (SPP).
Men Sverige får också något i utbyte.
– Nationalgardet i New York har bland annat divisionsförmåga och omfattande erfarenhet av att utbilda, träna och öva i större förbandsvolymer. Det är en viktig förmåga att utveckla för Försvarsmakten, säger generalmajor Johan Pekkari, chef för försvarsstabens strategienhet.
Han fortsätter:
– Andra förmågor som vi ser framemot att samarbeta kring är bland annat inom stridsflygområdet och rörande informationsutbyte i luftdomänen.
Skärgård och subarktisk miljö
I klippet nedan hör du Försvarsstabens Anders Byrén berätta mer om den militära övningen – du hör även regementschefen Nils Johansson kommentera om det säkerhetspolitiska läget har förändrats.
USA:s nationalgarde
USA:s nationalgarde är en militär reservstyrka som ska kunna gripa in vid till exempel naturkatastrofer.
Bara i New York består styrkan av 20 000 personer och i hela USA handlar det om 400 000.
Nationalgardet har åtta kompletta armédivisioner och 90 flygflottiljer.
Källa: Försvarsmakten