• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Renen sven i Boden leker med en orange boll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när renen Sven utanför Boden bjuder på lite fotbollsfinter. Foto: Malin Lind

Se renen Sven i Boden spela fotboll – bjuder på sulfinter

Uppdaterad
Publicerad

Han har kommit vilse från sin flock men Sven är inte ensam. Renen har tillfälligt adopterats av familjen Lind i Ljuså och han verkar trivas.

– Han var blyg i början men nu spelar han fotboll på gården, säger Malin Lind.

Det var för fyra veckor sedan som den ensamma renen dök upp på familjens gård utanför Boden. Där bor också kaniner, får och flera hundar och Sven har snabbt blivit kompis – med nästan alla.

– Vi har en jakthund, en finsk spets, och han skäller lite så honom håller vi i hundgården när Sven hälsar på, säger Malin Lind.

Gillar att bli kliad och klappad

8-årige sonen Viking var den som först närmade sig Sven. Efter ett lite trevande första möte, renen var blyg, har de blivit polare på riktigt.

– Han gillar närhet och det går bra att både klappa och klia honom. Han hänger också med på promenader, säger mamma Malin.

Vill få kontakt med renägaren

Det går alltså ingen nöd på renen, naturen erbjuder gott om mat, och familjen och djuren håller honom sällskap när han dyker upp på eget bevåg.

Men Malin jobbar aktivt för att hitta ägaren.

– Vi har varit kontakt med två renskötare i området men det är inte deras ren. Vi har också varit i kontakt med Länsstyrelsen som i dag (torsdag) meddelat att de tror att de har hittat ägaren.

Sven bjuder på sulfinter

Trots renens regelbundna besök på gården så vill Malin Lind att han hittar sin riktiga familj.

– Renar är flockdjur och han mår bättre av det. Vi vill att Sven hittar hem igen.

Sommaren 1994 vann Sverige fotbollsbrons när VM avgjordes i USA. Med i laget fanns bolltrollaren Stefan Rehn och Sven vill inte vara sämre – se sulfinter och en Cruyff-vändning i klippet.

Renen Sven och Malin Lind med familj. Foto: Malin Lind

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.