Klockan 11.30 sköts sondraketen Maxus 9 upp från Esrange.
– Det som händer är att en automatisk nedräkningsklocka räknar ned samtidigt som någon håller in en knapp som det står fire på. Därefter skjuts den iväg och drar norrut med en topphastighet på 3 kilometer i sekunden, berättar Gunnar Florin, projektledare på Esrange strax innan uppskjutningen.
Maxus 9 går upp på en höjd av 70 mil och så fort motorn brunnit klart separeras experimentlasten från motorn och tyngdlösheten tar över.
– Sedan vänder den och faller så småningom ned 8 mil norr om Esrange.
LÄS MER: Den som hittar raketen får hittelön
Järn – framtida energikällan?
Ett av experimenten på den här uppsändningen handlar om att i tyngdlöst tillstånd undersöka hur järn skulle kunna fungera som bränsle.
– Järn som bränsle kan vara en framtida energikälla. Det har ett högt energivärde i stil med bensin. Men man behöver förstå lite bättre hur det fungerar. När man är på marken stör gravitationen. I det här fallet svävar järnpartiklarna fritt och då kan man studera hur en förbränningsprocess går till, säger Gunnar Florin.
Kan bli den sista
Det var sju år sedan sist och detta kan även vara den sista Maxusraketen som skjuts upp från Esrange i Kiruna.
Omkring 130 personer från en rad nationer har haft ett finger med i uppskjutningen.
Detta är Maxus 9
Maxus 9 är den senaste versionen av i familjen Maxusraketer. Det är även den största någonsin.
Raketen mäter sexton meter och väger tolv ton. Maxus har en topphastighet på 3,3 km i sekunden och med hjälp av 10 ton krut når Maxus 9 höjd på ca 700 km – 300 km högre än den bana rymdstationen ISS befinner sig i eller ett passagerarplan som flyger på drygt 10 km höjd.