Sent på natten i slutet av augusti 2020 fick Linda Vesterberg det tragiska beskedet av två poliser – hennes 21-årige son Elias hade tagit sitt eget liv och hon bestämde sig då för att bli aktiv i organisationen Suicide zero.
– Man kommer aldrig över en sådan händelse, den bär man alltid med sig. Men jag bestämde mig för att bli en av de som jobbar för att ingen annan förälder ska behöva förlora sitt barn, säger hon.
”Handlar om att rädda liv”
Hon säger att det krävs ett stort arbete på många nivåer, bland annat i skolan. Annars tror hon att antalet självmord kan öka i framtiden.
– Dessa hemska saker kryper ner i åldrarna. Vi måste kunna möta människor som vi ser mår dåligt och även våga ställa frågor om det, trots att det är en känslig fråga. Det handlar om att rädda liv.
Många fler dör i självmord än i trafiken
Nu hoppas hon att den nya, och länsgemensamma, handlingsplanen mot självmord ska innebära en förändring i regionen och kommunerna.
– Vi har en nollvision i trafiken, men även en nollvision inom självmord. Men trots det är det sju gånger fler som dör av självmord jämfört med i trafiken. Det är skrämmande siffror som vi måste göra något åt, säger Linda Vesterberg.
I klippet berättar Linda om den hjärtskärande morgonen när sonen Elias hittades avliden.
Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt
SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.
Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.
Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.
Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.
Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se