Pernilla Nordqvist, divisionschef för psykiatri i Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Pernilla Nordqvist, divisionschef för psykiatri i Norrbotten, om hur många som drabbas när en person tar livet av sig. Foto: Micke Nyberg/SVT

48 personer tog sitt liv på ett år – så ska självmorden förebyggas i Norrbotten

Publicerad

Regionstyrelsen har fattat beslut att införa en länsgemensam handlingsplan mot självmord tillsammans med Norrbottens läns kommuner. Och det handlar om ett stort problem – 48 personer i Norrbotten tog sitt liv under 2021.

I Västerbotten tog 24 personer sitt liv, alltså hälften så många, under 2021. I Västernorrland var motsvarande siffra 51. Uppgifterna kommer från organisationen Suicide zero som vill ha vetenskapligt stöd när det handlar om att förebygga självmord, ge stöd till riskgrupper, utbilda personal, genomföra insatser i skolan och åtgärda risker i den fysiska miljön.

”En mycket hög siffra”

Och allt det kommer att hanteras via den länsgemensamma handlingsplanen mot självmord i Norrbotten.

– Det är på tiden att handlingsplanen kommer. 48 självmord under ett år är en mycket hög siffra och vi brukar säga att för varje person så påverkas ytterligare 15 personer och de är alla i riskzonen, det visar statistiken om närsuicid, säger Pernilla Nordqvist, divisionschef för psykiatri i Norrbotten.

”Problemet kan bli ännu större”

Richard Bracken, generalsekreterare för Suicide zero, är också nöjd med regionstyrelsens beslut.

– Det är mer angeläget än någonsin att regionen och alla kommuner tar krafttag och utvecklar sitt förebyggande arbete mot självmord. Det ser ut som om problemet annars bara blir större på grund av en ökad osäkerhet i omvärlden och försämrade ekonomiska livsvillkor, säger han.

Fakta: Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112: Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: 1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: 1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020 18 18 00, telefonjour varje dag 19–22. Webb: spes.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.