Akutsukvården i Norrbotten går in i ett mycket ansträngt läge inför jul- och nyårshelgen. Moa Bjerner, chef för Division Länssjukvård 1, säger att patienterna får räkna med långa väntetider. Foto: SVT

Sjukvården i Norrbotten slår larm: ”Mycket ansträngt i vården inför julhelgen”

Uppdaterad
Publicerad

Region Norrbotten larmar nu om att det blir ett mycket ansträngt läge inom Norrbottens akutsjukvård under jul-  och nyårshelgen.

Smittspridningen av luftvägsinfektioner som influensa, RS och covid-19 pågår för fullt och änny fler väntas insjukna under helgerna.

– Vi räknar med att fler kommer att behöva ambulanstransport, akutsjukvård och sedan vara inskrivna på vårdavdelning för luftvägssymtom, säger Moa Bjerner, chef för Division Länssjukvård 1.

Region Norrbotten skriver i ett pressmeddelande att smittan sprids till sjukvårdspersonal, vilket påverkar kapaciteten inom hela hälso-och sjukvården.

”Tuffast på Sunderby sjukhus”

– Det är en besvärlig situation eftersom vår personal måste vara extra noga med att inte gå till jobbet om de är sjuka. De får ju inte riskera att smitta ner patienter, säger Moa Bjerner.

Region Norrbotten erbjuder nu en särskild julersättning till vårdanställda som tar extra pass.

– Det kan bli långa väntetider på akutmottagningarna i Norrbotten och tuffast blir det på Sunderby sjukhus. Speciellt om man söker akutsjukvård för mindre allvarliga tillstånd, säger Moa Bjerner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.