• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Med eftersläpning har klimatstationen i Vittangi nu kommit med en överraskning – det var kallare än någonsin i Sverige under 2000-talet – i just Vittangi, den 5 januari 2024. (Arkivbild) Foto: SVT

SMHI: Århundradets köldrekord slaget i Vittangi

Uppdaterad
Publicerad

2000-talets hittills lägsta temperatur i Sverige har uppmätts i Vittangi. Det meddelar SMHI vars klimatstation visade 44,6 minusgrader den 5 januari. Med viss eftersläpning har rekordet nu noterats.

Det var klimatstationen i Vittangi som efter ett uppehåll kommit in med en sammanlagd minimitemperatur på -44,6 grader. Denna nya lägstanotering har bokförts på den 5 januari 2024.

– Eftersom det är ett värde från den ordinarie mätutrustningen så har vi inga problem att godkänna det. Det blir därmed både den här månadens och hela århundradets hittills lägsta temperatur i Sverige, skriver meteorolog Sverker Hellström på SMHI:s hemsida.

”Ordningen återställd” – Lappland kallast

Det tidigare köldrekordet på 2000-talet var från 2001 i Storbo i Dalarna. Nu är rekordet slaget.

– Man kan säga att ordningen nu är återställd med en station i Lappland som den allra kallaste, skriver SMHI.

Knäckte klimatstationen i Karesuando

SVT har tidigare berättat att klimatstationen i Karesuando inte klarade av kylan under den senaste köldknäppen.

Den gav upp vid 43,6 minusgrader.

– På goda grunder kan vi anta att det var ytterligare lite lägre när det var som kallast. Men om det var lägre än i Vittangi går inte att säga, skriver SMHI.

Gun Mannberg står i Årrenjarka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En mätstation som mätte 43,6 under köldknäppen i januari i norr, var i Årrenjarka. Hör Gun Mannberg berätta om utmaningarna i kylan. Foto: Magdalena Mannberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.