• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En del av SMHI:s mätstationer slutade fungera vid minus 43 grader. Foto: Junge, Heiko

SMHI:s stationer slutade mäta vid minus 43 – Karesuando missade köldrekord

Uppdaterad
Publicerad

Några av SMHI:s automatiska mätstationer slutade sända data vid minus 43 grader i senaste köldknäppen. Felet innebar med stor säkerhet att Karesuando missade säsongens lägsta uppmätta temperatur.

Det var under extremkylan som Trafikverkets station i Karesuando visade 45,4 minusgrader. Den officiella noteringen i byn var 43,6 grader.

Förklaringen är att ett fel som har upptäckts på några av SMHI:s stationer, bland annat den i Karesuando.

– Tyvärr har den slutat att sända data vid ungefär 42-43 minusgrader. Vi bytte dataloggar för en tid sedan och då har det blivit något problem, säger Sverker Hellström, meteorolog vid SMHI.

Inte officiell notering

Institutet ska nu ha en diskussion med leverantören så att inte problemet upprepas.

SMHI tror att Trafikverkets noteringar mycket väl kan ha varit korrekta. De har dessutom haft en intern diskussion ifall de ska använda sig av den som officiell notering.

– Men vi landade i att i så fall måste vi alltid ha en brasklapp. Det var bättre att bita i det sura äpplet, säger Hellström.

Enligt honom finns dock inget som tyder på att temperaturen skulle ha varit nära rekordet för Karesuando på 49,0 från januari 1999.

Gun Mannberg står i Årrenjarka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Men en mätstation som mätte 43,6 förra veckan var i Årrenjarka. Hör Gun Mannberg berätta om utmaningarna i kylan. Foto: Magdalena Mannberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.