En patient i Piteå sökte hjälp för sin synförsämring men blev satt på väntelista. Nu är personen blind på ett öga. Genrebild. Foto: Frank May/TT

Sökte hjälp för synen i Piteå – blev blind efter vårdmiss

Publicerad

En patient i Piteå sökte hjälp för sin försämrade syn. Men personen sattes på väntelista och efter ett år blev synen kraftigt försämrad och gick inte att rädda.

Ärendet har anmälts enligt lex Maria och det var i maj 2021 som patienten uppsökte ögonkliniken i Piteå.

”Då fanns ingen misstanke om makuladegeneration och patienten sattes på väntelista med låg prioritet. Pga bristande bemanning blev patienten inte kallad för undersökning”, står det i anmälan.

Blev blind på ena ögat

Ett år senare uppsökte patienten en optiker och hade då en ytterligare synförsämring av synen. En ny remiss skickades till ögonkliniken.

”Vid undersökning fann man våt AMD med stora skador som inte gick att behandla. Patienten är nu blind på ena ögat.”

I lex Maria-anmälan står det att förändringarna i gula fläcken hade kunnat upptäckas – och behandlas – vid den första undersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.