I Bölebyn utanför Piteå pågår skörden av potatis. Sommarens torka har gjort skördarna blivit mindre för många odlare.

Sommartorkan ger dålig skörd – småpotatis blir djurfoder

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka gör att potatisskördarna blir mindre för många odlare. I Böle utanför Piteå pågår potatisskörden som bäst just nu – men knölarna som kommer upp är ovanligt små.

– Storleken på potatisen är mindre i år. De minsta potatisarna måste vi sortera bort innan vi skickar till butik. Den säljbara varan blir kanske 20 till 25 procent mindre än normalt i år. Men inget går till spillo, den bortrensade potatisen får våra köttdjur, säger Markus Levander, potatisodlare och köttbonde i Böle.

Skillnad på skördarna

Sommarens torka har gett mindre potatisskördar i hela landet och även i Norrbotten. Men variationerna är stora från odlare till odlare. Skördarnas storlek beror på hur mycket resurser den enskilda odlaren haft för att bevattna.

– Det finns ny teknik att investera i som underlättar bevattning väldigt mycket, men den tekniken är dyr. Annars är bevattningen väldigt arbetskrävande, säger Anders Andersson på LRF.

Påverkar konsumenterna

Den mindre potatisskörden märks också på vad konsumenterna får betala i butiken.

– Potatispriset har stigit mellan två kronor och två kronor och femtio öre ute i butik jämfört med ett normalår, säger potatisodlaren Markus Levander.

Vad betyder det för er ekonomiskt att den säljbara skörden blir 20 till 25 procent mindre än normalt?

– Det beror på vad priserna blir i slutändan. Priset har ju redan stigit och kanske stiger ytterligare. Det kompenserar ju bortfallet och det känns ju bra.

”Priserna har varit låga i flera år”

Lantbrukaren Markus Levander hoppas att de högre potatispriserna håller i sig även nästa år.

– Priserna har varit låga i flera år och många av landets odlare börjar bli gamla. Det behövs ett högre potatispris för att möjliggöra ett generationsskifte. Det är dyrt att investera i utrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.