En polis i Norrbotten sparkades efter att ha sparkat en liggande person i arresten. Nu vill facket att avskedandet hävs. Genrebild. Foto: Fredrik SandbergG/TT

Polis sparkades efter spark – facket kräver kvarts miljon och att avskedandet hävs

Uppdaterad
Publicerad

En polis i Norrbotten riktade en kraftfull spark mot en liggande man i Haparandas arrest och dömdes för misshandel. Han blev av med jobbet men nu stämmer facket Polismyndigheten i Arbetsdomstolen.

Det var den 9 februari 2020 som det utbröt tumult i arresten i Haparanda efter att en berusad person gripits. I arresten ska den gripne ha tagit av sig en sko, kastat den och träffat polismannen i skrevet.

Den gripne ska sedan ha smädat polisen verbalt och tumult uppstod. Vid ett skede när den berusade mannen låg på golvet ska polismannen ha delat ut ”en kraftfull spark” mot den gripne.

Kräver 250 000 i skadestånd

Händelsen fångades på övervakningskamera i arresten och polismannen dömdes för misshandel i både tings- och hovrätt. Polisens personalansvarsnämnd var inte helt enig men beslutade att ge honom sparken.

Polisförbundet stämmer nu Polismyndigheten och kräver att avskedandet hävs samt 250 000 kronor i skadestånd till polismannen. Facket kommer att utveckla sin talan i ett senare skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.