En röd stuga omgiven av snö på en sjö med träd i bakgrunden, samt en närbild på en kvinna med ett smycke på halsen, sittande framför en dekorerad bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skrämmande” – i klippet hör du Carina Bergdahl, en av de stugägare på Sandön som känner sig dåligt behandlad. Foto: SVT Arkiv, Ulrika Wänkkö/SVT

Stor oro för bullret på Sandön när gröna industrin växer – men Carina blir inte inlöst

Publicerad

Stugägarna på Sandön är oroliga över framtiden när både Luleå hamn och industrierna växer på andra sidan älven. En av dem är Carina Bergdahl.

– Det kommer ha stor påverkan, säger hon.

Carina Bergdahls stuga ligger strax bortanför det område där Luleå hamn kommer att erbjuda inlösen på grund av ökat buller från den utbyggda hamnen.

Hon är en av de stugägare, fastboende och företagare som känner stor oro för hur miljön kommer att förändras på Sandön i och med utbyggnaden av Luleå hamn.

Industriboomen i norr

– Gränsen är satt vid 47 decibel konstant buller dygnet runt från den utbyggda hamnen och då hamnar vi i Bockholmsviken utanför gränsen, säger Carina Bergdahl.

Därför hamnar Carina utanför

Hon och många andra fastighetsägare på Sandön klassas som berörda av buller från den nya hamnen, men inte särskilt berörda, vilket är kriteriet för erbjudande om inlösen.

– Men ovanpå det kommer bullret från SSAB:s och LKAB:s nya anläggningar, säger Carina Bergdahl som funderar på hur mycket hon kommer att vilja vistas i stugan när de nya anläggningarna kommer på plats.

Vill inte lämna

Carina Bergdahl vill inte lämna sin stuga och är egentligen inte ute efter inlösen. Men hon känner oro för framtiden och vill att alla berörda ska kunna få svar på frågor på ett gemensamt möte.

– Jag har mejlat Daniel Smirat som är ordförande för Luleå hamn och båda kommunalråden, men den enda som efter många om och men svarat är Carina Sammeli som träffade oss i förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet