Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den misstänkta kräftpesten oroar. Hör hur lätt Norrbottens vattendrag kan smittas av kräftpesten i videon ovan. Foto: Joakim Nordlund

Stor oro för spridning av kräftpest till Norrbotten: ”Blir en total kollaps”

Publicerad

Stora mängder av döende och döda kräftor har hittats i Skellefteälven. Det finns risk att den misstänkta och smittsamma sjukdomen tar sig upp till Norrbotten, vilket oroar fiskare i Råneå.

Det har fiskats kräftor i Råneälven sedan 1970-talet, som även är ett av landets bästa kräftfiskevatten. Beståndet är en kombination av signalkräfta och flodkräfta. Och i augusti är det återigen premiär för det populära fisket.

Men i år är det blandade känslor inför den kommande premiärdagen, eftersom att det finns starka misstankar om att Skellefteälven drabbats av den smittsamma sjukdomen kräftpest.

– Det är ändå femton mil dit och vi kan ju klara oss. Men man måste ju vara försiktig, säger kräftfiskaren Lars Lindström från Råneå.

Båtar från Skellefteälven ska ej användas

Naturvårdshandläggaren David Bell uppmanar alla att tänka till – har man haft sin båt i Skellefteälven och fiskat eller badat ska utrustningen inte användas i Norrbotten efter det.

– Rent teoretiskt räcker det med en droppe vatten, säger han.

Om det nu skulle bli kräftpest även i Råneälven, vilka skulle konsekvenserna bli då?

– Det slår ut beståndet på väldigt kort tid. Det blir en total kollaps på beståndet. Sedan kan man plantera ut kräftor på nytt men det tar cirka tio år innan man åter har ett beskattningsbart bestånd, säger kräftfiskaren Lars Lindström från Råneå.

I videon ovan kan du höra hur hög risken är att norrbottniska kräftor smittas.

Så ser några av de klor ut som har hittats i Skellefteälven. Foto: Mattias Varg/Skellefteå kommun

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.