• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Mängder av döda kräftor i Skellefteälven – befarar kräftpest

Uppdaterad
Publicerad

Stora mängder av döende och döda kräftor hittas just nu i Skellefteälven. Man misstänker att det handlar om den smittsamma sjukdomen kräftpest. Det är det nordligaste utbrottet av kräftpest någonsin i så fall.

– Det är illa. Det är oräkneliga mängder det handlar om, säger Mattias Varg, biolog på miljö och hälsa i Skellefteå.

Mängder av döende och döda kräftor har hittats. Det är framförallt de nedre delarna av älven som är drabbade, men även centrala Skellefteå.

– Det är tråkigt, framförallt att det dör massa kräftor. Det ligger döda eller döende även i centrala stan, säger Mattias Varg.

Kräftpest i Skellefteå

Skellefteå kommun har inte fått svar på fram labb ännu om att det handlar om kräftpest, men räknar med besked i veckan. Nu uppmanar man folk att vara oerhört försiktiga då det är väldigt smittsamt.

– Det är bra att folk får veta det här. Dels för att man kommer att se döda kräftor, men också för att man inte ska föra smittan vidare.

Använda handsprit på stövlarna

Det handlar om en parasit som sprids via sporer i vattnet. Privatpersoner uppmanas nu att inte flytta båtar, vattenskotrar, fiskespön, badkläder, stövlar eller annat som varit i kontakt med vattnet till ett nytt vattendrag.

– Då följer smittan med till nästa vattendrag. Det är väldigt smittsamt.

Hur gör man om man vill ta bort smittan från till exempel ett fiskespö?

– Sporerna dör efter några dygn i torka, eller ett dygn i frysen. Man kan också använda handsprit eller t-röd och spraya på fiskespön eller stövlar.

Nu kan kräftorna i älven vara ett minne blott.

– Hela beståndet kommer att dö ut på några få veckor om det är kräftpest, säger Varg.

 Senast Västerbotten drabbades av kräftpest var i Umeälven 2011. Det var då det nordligaste konstaterade fallet i landet enligt länsstyrelsen.

Under gårdagen hade flera döda kräftor synts till i älven. På grund av rådande vind var det svårare att hitta några under onsdagen, då SVT:s reporter tillsammans med Mattias Varg bara hittade på en död kräfta. Foto: SVT / Patrik Samuelsson

Fakta om kräftpest

Kräftpest är en smittsam sjukdom som riskerar att slå ut hela bestånd av svenska flodkräftor. Senast Västerbotten drabbades av kräftpest var i Umeälven 2011. Det var då det nordligaste konstaterade fallet i landet. Smittan sprider sig framför allt genom olagligt utplanterade signalkräftor och då fiskeredskap och annat flyttas från ett smittat vattendrag till ett annat.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kräftpest i Skellefteå

Mer i ämnet