Smittspridningen ökar kraftigt i Norrbotten och Region Norrbotten uppmanar till egenprovtagning. Foto: Johan Nilsson/TT

Stor smittspridning och lång väntan på provtagning – men nu är det extra öppet

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 har ökat kraftigt i samband med de gångna helgerna och nu uppmanar regionen norrbottningarna till egenprovtagning.  I Boden, Gällivare och Kiruna har man nu extra öppet för de som ska testa sig.

Förutom covid-19 är det  influensa, RS-virus och andra infektioner som gör att många är sjukskrivna och hemma i karantän. Smittan har även drabbat vårdpersonal och andra som bland annat jobbar med provtagning och smittspårning, vilket bidragit till att egenprovtagningen varit fullbokad och en del har fått vänta länge på att testa sig.

Här är det längre öppettider

Men nu har kapaciteten på provtagning höjts och på trettondagen, torsdag 6 januari, har egenprovtagningen i Gällivare, Kiruna och Boden extra öppet. Alla tider som finns att boka syns när man loggar in på 1117.se och väljer egenprovtagning  covid-19.

Coronaviruset i Norrbotten

Finns inga tider på provtagningsplats så finns i många kommuner möjligheten att boka egenprovtagning på apotek och skicka ett friskt ombud att hämta provtagningskit och lämna prov, skriver Region Norrbotten på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet