– I år har det varit extra besvärlig algblomning eftersom det har varit en varm sommar utan blåst. Det har varit en grön sörja på vattnet här, säger Sara Chlot, miljöstrateg på Bodens kommun, som står på stranden vid Svartbyträsket i Boden.
Men nu tar Bodens kommun krafttag mot algblomningen i Bodens tre mest centrala sjöar, Svartbyträsket, Bodträsket och Buddbyträsket.
– Målet är att 30 ton fisk ska tas upp. Vi genomför nu reduktionsfiske i ganska stor skala och det gör vi med hjälp av LOVA-pengar från Vattenvårdsmyndigheten, säger Sara Chlot.
Gäddan sparas
Det finns alltså för mycket vitfisk i de tre sjöarna och orsaken är i grunden övergödning. Vitfisken äter plankton, vilka i sin tur äter alger. När planktonen äts upp av vitfisken, då leder det till att algerna blir fler och därmed blir det också mer algblomning.
Ute på Svartbyträsket ligger nu en flotte där ett specialistföretag från Skåne arbetar. Här står Magnus Böklin och håvar upp fisk, som fångats med not, och slänger över den i en båt.
– Det vi gör är att vi tar upp braxen, mörten och löjan som är vitfisk, säger Magnus Böklin, vattenvårdare vid Klara vatten.
Rätt var det är får han upp en gädda som han uppskattar till 7,5 kilo. Men den låter han simma tillbaka.
– Rovfiskarna vill vi har fler av i sjön, så de släpper vi. De ska göra vårt jobb i framtiden när sjön har blivit lite bättre. I och med att vi får klarare vatten så får rovfiskarna lättare att se sina byte, säger Magnus Böklin.
Vad hoppas ni på för effekt av reduktionsfisket?
– Minskade algblommningar och klarare vatten, säger Sara Chlot.
Dubbel miljövinst
Men minskad algblomning är inte den enda miljövinsten i projektet:
– Vitfisken vi tar upp fraktas till kommunens biogasanläggning och blir drivmedel till kommunens bilar och bussar. Dubbel mijövinst alltså, säger Sara Chlot.
Även tidigare i sommar har kommunen genomfört reduktionsfiske i Svartbyträsket, då i form av ett integrationsprojekt. Den gången blev resultatet över förväntan. Hela 10 ton vitfisk togs upp, fast då med en annan metod.