Vitåskolan är en av de byaskolor som lagts ned på senare tid. Men det finns en annan trend på många håll i Europa. Foto: SVT

EU-länder går ifrån idén om storskolor

Uppdaterad
Publicerad

Att stänga mindre skolor och bussa in barn till större skolor är en trend som sveper över hela landet. Men i andra EU-länder gör man tvärt om.

Luleå kommun stängde ett flera byaskolor och förskolor och flyttade eleverna till större skolor planerar man att bygga en högstadieby i centrum med omkring 1000 elever.

– Tyskland la ned väldigt mycket byskolor. Nu har man sett att byarna avfolkades och nästan dog. Just nu är det en trend att man tar upp sina byskolor igen och att man försöker att befolka sin landsbygd. Och det går alldeles utmärkt, berättar Åsa Morberg, docent i didaktik.

Internationell trend

Inte heller andra nordiska länder som Norge och Finland följer den svenska riktningen med nedläggningar av skolor i byar och bussande av elever till mer centralt belägna, större skolor, enligt Åsa Morberg.

Hon pekar också på att man i USA mer och mer går ifrån storskolor.

Åsa Morberg är inte övertygad om de ekonomiska fördelar som storskolor sägs ha. Hon menar istället att mindre skolor skulle kunna användas på ett betydligt mer effektivt sätt.

Äldre och unga kan mötas

– En skolas matbespisning skulle mycket väl kunna vara en plats dit pensionärer kan komma och få sig ett mål lagad mat. Det är bara bra att äldre och barn träffas, menar hon och ger fler exempel:

– Skolhälsovården skulle kunna göra enklare provtagningar istället för att patienterna åker in till centralorterna. Och använder man skolorna på många olika sätt så får man svårt att hävda att en stor centralskola skulle vara ekonomiskt lönsam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.