Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) om hur den mörka trenden med personalbrist i Pajala ska vändas. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Samhällskris i Pajala – många fler lediga jobb än arbetslösa

Uppdaterad
Publicerad

Pajala kommun befinner sig mitt i en bemanningskris. Det finns knappt någon arbetslöshet och gruvan lockar med högre löner än vad vård och skolor kan erbjuda.

Personalbristen är stor i äldreomsorgen i Pajala. Sammanlagt 17 underskötersketjänster av 250 står för närvarande vakanta och när de läggs ut på annons är gensvaret svagt.

– Vi har ingen arbetslöshet här i Pajala, förklarar socialchefen Carina Johansson.

200 fler lediga tjänster än arbetssökande

För närvarande ligger över 260 lediga jobb i Pajala utannonserade, och totalt i kommunen finns bara cirka 50 arbetslösa personer.

Dessutom har äldreomsorgen svårt att hävda sig i konkurrensen från gruvan. När man lägger ihop lön, ob-ersättning och andra förmåner så blir ett jobb i industrin betydligt mer lönande än ett jobb i hemtjänsten.

Värst är situationen i byarna.

– Vi löser det med att ta in bemanningspersonal, säger Carina Johansson.

Så vill kommunen lösa krisen

Alla tomma schemarader i äldreomsorgen tillsätts dock inte. Det blir tydligt när SVT ber kommunens ekonomichef jämföra kostnaden för hyrpersonal med överskottet som skapas av sjukskrivningar och vakanta tjänster.

– Trots att inhyrd personal är dyrare per timme så var merkostnaden för kommunen marginell ifjol, skriver ekonomichef Eva Henriksson i ett mejl.

Även andra kommunala verksamheter i Pajala har svårt att fylla tjänsterna – kommunens skolor och förskolor har också personalbrist.

Så vill kommunalrådet i Pajala lösa situationen – se klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.