• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

två personer hanterar en stor borr i en snötäckt bergssluttning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fruktansvärda scener mötte forskarna när de för första gången kom till olycksplatsen vid Kebnekaise. Nu vill man undersöka hur miljön påverkats sedan kraschen. Foto: Gunhild Rosqvist/Stockholms universitet

Tio år sedan Herculesplanet kraschade – föroreningar kan finnas kvar vid Kebnekaise

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag har det gått tio år sedan olyckan med det norska Herculesplanet som kraschade vid Kebnekaise och kostade fem personer livet.

Nu vill forskare undersöka hur miljön i området har påverkats på lång sikt.

Gunhild ”Ninis” Rosqvist är professor i naturgeografi vid Stockholms universitet och har tidigare varit föreståndare vid Tarfala forskningsstation nära Kebnekaise.

Det föll på hennes forskningslag att ta sig till olycksplatsen efter kraschen den 15 mars 2012 och börja undersöka de miljömässiga konsekvenserna.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Kroppsdelar tinade fram

Hon möttes av en förskräcklig syn som bara blev värre i takt med att snön smälte och flygplansdelar och kroppsdelar tinade fram på glaciären. Hela tiden fanns också en stank efter de 10 000 liter flygfotogen som planet var tankat med.

– Det var väldigt overkligt och väldigt sorgligt, säger Rosqvist.

Vet lite om olyckor i den miljön

Flygbränslet avdunstade ganska fort, men 2016 då man undersökte olycksplatsen senast kunde hon konstatera att spår av de tunga kolvätena från föroreningarna fanns kvar.

Nu hoppas hon få finansiering till nya undersökningar på den otillgängliga platsen på Rabots glaciär, 50 meter nedanför Kebnekaises sydtopp.

– Nu har det gått tio år och då vill jag veta om det finns något kvar. Vi vet väldigt lite om vad som händer efter olyckor i den här miljön.

I klippet berättar Gunhild Rosqvist om den fruktasvärda scenen när hon kom till olycksplatsen första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Mer i ämnet