kollage med varningsskylt och räddningschef

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet räddningschefens om hur man nu ska förebygga att liknande olyckor sker i framtiden. Foto: Kateryna Yemets

Två drunknade i Piteälven – Älvsbyns kommun varnar för livsfarliga strömmar

Uppdaterad
Publicerad

Det var i söndags som den tolvåriga pojken kom för långt ut i älven och när mannen försökte rädda honom drogs båda ned i vattnet och drunknade. De omkomna hade utländsk bakgrund och nu ska kommunen sätt upp nya, tydligare varningsskyltar på flera språk.

Söndagens drunkningsolycka inträffade när den tolvåriga pojken råkade komma för långt ut i vattnet. Mannen, som är en anhörig till pojken, kastade sig då ut för att rädda honom. Kropparna hittades senare, inte långt från platsen där de båda försvann.

Populär strand

Stranden vid Piteälven nedanför Selholmens camping i Älvsbyn används ofta av älvsbyborna för sol och bad. Men strömmarna i älven vid den idylliska stranden förändras med vattenflödet i älven. Efter olyckan har kommunen även gått ut med en varning för livsfarliga strömmar, på sin sajt.

Älvsbyn har under lång tidtagit emot många flyktingar. Den berörda familjen har utländsk bakgrund och pojken hade endast vistats en kort tid i Sverige.

Nya varningsskyltar

– Det har tidigare skett incidenter vid den här platsen. Vi har fått åka ut och hämta personer som simmat till någon av öarna i älven men sedan inte orkat ta sig tillbaka, säger Jim Lundström, chef för räddningstjänsten Piteå-Älvsbyn.

Sedan tidigare finns ett anslag med varning för starka underströmmar, men enligt ortsbor som SVT talat med är den för otydlig.

Efter händelsen har kommunen hållit ett krismöte, i klippet hör du räddningschefen om hur man ska förebygga liknande olyckor i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.