En vy av en stjärnklar himmel med en klar, cirkulär ljusformation i mitten. Fotot är taget 2021 när Jennie Roslund såg ett ljusfenomen i Älvsbyn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Genuint dåligt att vara hemlig” – hör ufo-experten Clas Svahns tankar om Nato-inträdet. Fotot är taget 2021 när Jennie Roslund såg ett ljusfenomen i Älvsbyn. Foto: Jennie Roslund

Ufo-experten Clas Svahn oroad när försvaret växlar upp i norr: ”Kommer bli fler rapporter”

Publicerad

Rapporter om ufon kommer att öka i och med Sveriges Nato-inträde – det menar Clas Svahn, ordförande i UFO Sverige. Han är oroad för att ett större hemlighetsmakeri kommer att göda konspirationsteorier och spekulationer.

– Typexempel är Area 51, säger Clas Svahn.

Enligt Clas Svahn upplever föreningen redan nu att det är svårare att få ut uppgifter från Försvarsmakten.

Han tror att ökad militär närvaro med fler flygövningar och tester i framförallt norra Sverige och ett ökat hemlighetsmakeri kan göra att konspirationsteorier och spekulationer blir fler.

Sverige och Nato

– Det kommer att bli fler rapporter till oss.

Ökat tryck på föreningen

UFO Sverige har i dag ingen lokalgrupp i norra delen av landet och ett ökat tryck på föreningen kan få konsekvenser.

– Det kan bli en överbelastningseffekt.

Vissa hemlighetsstämplade saker kanske måste förbli hemliga, hur ser du på det?

– Så länge det finns goda argument och att rikets säkerhet eller enskilda människor säkerhet kan hotas har jag full förståelse. Men bara för att något är okänt ska det inte hemlighållas, säger Clas Svahn.

Area 51

• Flygbasen känd som Area 51 ligger omkring 20 mil nordväst om Las Vegas i delstaten Nevada. Regeringen har länge förnekat dess existens. Trots det har basen sedan mitten på 1900-talet förknippats med ufon – och teorier om hur statsapparaten mörkat kontakter med utomjordiskt liv.

• En av de mest kända teorierna är att ett ufo som sägs ha kraschat i Roswell, New Mexico, i slutet av 1940-talet ska förvaras på Area 51 tillsammans med sina utomjordiska passagerare. Enligt teorierna ska militären bland annat ha försökt bygga en rymdfarkost baserad på ufot och ha utfört obduktioner på utomjordingarna.

• En grupp regeringsagenter kallad Men in Black sägs vara stationerade vid basen med syfte att hemlighålla kunskapen om ufon. Ögonvittnesrapporter om ufon är vanliga i området kring Area 51.

• Platsen har figurerat i en mängd filmer och tv-serier om utomjordingar, däribland Independence Day, Area 51 och X-files.

Källor: The Telegraph, CNN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet