SVT Nyheter Norrbotten har under granskningen av de svenska kryptobolagen kommit över källinformation som ger en god inblick i några av Bodenföretagen som enligt Skatteverket fuskat till sig stora summor.
”Utnyttja kryphål, undvik skatt – gå vidare”
Källinformationen bekräftar Skatteverkets bild av företag som medvetet planerar och strukturerar sin verksamhet för att få skattefördelar på felaktiga grunder. Men ger även en tydlig bild av hur företagen styrs.
– De använde brevlådeföretag för att dölja sina verkliga verksamheter och flyttade regelbundet tillgångar mellan olika konton för att undvika upptäckt. Deras motivation var tydlig: utnyttja kryphål, undvika skatter och gå vidare, säger en person med god insyn i företaget.
Den egentliga ägaren
Vem som äger de svenska kryptoföretagen har betydelse för möjligheten att följa vart kryptovalutan, alltså pengarna går.
I ett av Bodenföretagen hittar vi chattar på Telegram mellan två företrädare i en koncern där en chef skriver till en anställd vem som är den egentliga ägaren av moderbolaget och nämner namnet Andriy Guta.
I videon ser du vem Andriy Guta är och hur hans bedrägeri avslöjades genom Panama-läckan.
Namnet Andriy Guta nämns även i ett annat dokument, då beskrivs han som aktieägare i moderbolaget. SVT har varit i kontakt med ”chefen” som inte har återkommit med svar. Andriy Guta har inte svarat på SVT:s mejl.
Familjen Guta
Ägde ett av Ukrainas största jordbruksföretag, Mriya.
2014 gick företaget i konkurs.
Panama-läckan avslöjade att familjen fört över uppskattningsvis 100 miljoner dollar genom framför allt den schweiziska banken Credit Suisse till skalbolag på Cypern.
Fordringsägare, däribland flera internationella banker, har fordringar på familjen Guta på omkring 1,3 miljarder dollar.
2019 utfärdade Cypern en europeisk arresteringsorder mot familjen Guta och 2020 följdes det av en röd flagga hos Interpol men än så länge har ingen från familjen åtalats.
Källa: OCCRP och Panama Papers