Andelen unga med psykisk ohälsa ökar i Norrbotten och särskilt stor är ökningen när det gäller unga flickor upp till arton år.
Enligt hälsosamtalen i årskurs ett i gymnasiet uppger sexton procent av flickorna att de ofta eller alltid är nedstämda.
Motsvarande siffra för pojkarna i ettan på gymnasiet är fyra gånger lägre – bara fyra procent.
Dessutom ökar inläggningarna för depressioner och ångest bland unga.
Fler självmord
När det gäller självmord så minskar de i befolkningen i stort, men inte för unga kvinnor och män.
Och i Norrbotten har självmorden bland unga kvinnor tvärtemot ökat under de senaste åren.
– Situationen är riktigt oroande. Speciellt som vi ser en ökning av flickornas självmord. Under de senaste åren har i snitt fyra ungdomar per år tagit livet av sig i Norrbotten och i de flesta fall har de signalerat innan. Vi måste alltså bli bättre på att fånga dem och ta dem förbi den där svåra perioden, säger folkhälsostrategen Bodil Larsson.
Enligt landstinget är det tio gånger fler som försökt ta sina liv, men inte lyckats och 30 gånger fler som tänker allvarliga självmordstankar.
– Ingen ska behöva använda självmord som en lösning på sina problem. Vi finns här, vården finns här och vi ska stärka ungdomarna så att de kan göra andra val, säger folkhälsorådet Agneta Granström (MP).
Missnöjda med kropparna
Nätmobbning, skolstress och så synen på sin egen kropp – det är några av förklaringarna till att det ser ut som det gör för flickorna i Norrbotten.
– Det som har ökat mest sen vi började med de här mätningarna är att flickorna är missnöjda med sina egna kroppar. Inte ens hälften av tjejerna uppger att de är nöjda med sina kroppar och det vet vi har ett starkt samband med depressioner, självskadebeteende och så förstås ätstörningar, säger Bodil Larsson.
Därför har landstinget nu bestämt sig för en mångmiljonsatsning på unga tjejers hälsa i Norrbotten – den största förebyggande satsningen på vård i länets historia.
Bästa investeringen
4,5 miljoner kronor ska under tre år satsas på att bland annat införa nya sätt att arbeta förebyggande under uppväxten i testkommunerna Boden och Haparanda.
– Här handlar det om en länsinvestering i våra unga tjejer. Den bästa investeringen vi kan göra. Den bästa investeringen någonsin i unga människors liv, säger Agneta Granström (MP).