Bland kvinnor mellan 20 och 40 år har ökningen varit än mer dramatisk. I gruppen har antalet sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa ökat med 141,8 procent sedan 2020.
Kvinnor utgör också 83,3 procent av alla inom åldersspannet i Norrbotten som sjukskrivits med utmattningssyndrom under 2023.
”Fortfarande vi som tar ansvar”
Kvinnor återfinns i majoritet över hela landet bland de som sjukskrivs med utmattningssyndrom. SVT pratade med flera kvinnor på Luleås gator och de var inte särskilt förvånande över statistiken:
– Fortfarande är det nog så att vi tar mer ansvar kring barnen och allt som har med dem att göra. Allt möjligt såna där småsaker som ändå sammantaget tar en del tid, säger Eva Forsberg.
”Dålig arbetsmiljö”
Även på arbetsplatsen kan det dock finnas stressfaktorer och inte minst i kvinnodominerade yrken.
– Det kanske är många kvinnor som jobbar inom vården och det är en väldigt dålig arbetsmiljö tyvärr, säger Petra Mallfors.
I klippet hör du mer tankar om varför kvinnor i länet är mer utmattade än männen.
Faktaruta 20 – 40 åringar utmattningssyndrom
Allt fler unga mellan 20 till 40 år blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. SVT har fått siffror från Försäkringskassan som visar en ökning i åldersgruppen på mer än 3000 personer i hela landet mellan 2020 och 2023.
Den 31 december 2020 var 11 167 personer sjukskrivna för stressrelaterad psykisk ohälsa. De tre diagnoserna som ingår där är utmattningssyndrom, akut stressreaktion och andra stressrelaterade psykiatriska diagnoser.
Den 30 september 2023 var det 14 348 personer som var sjukskrivna för samma diagnoser. Det är en ökning med drygt 28 procent i hela landet.
Mest har det ökat i Norrbotten, Jämtland och Västernorrland. Den enda regionen som det har minskat i är Gotland.
Källa: Försäkringskassan