• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Två personer, Inger Tallhed och Lina Israelsson,  sitter vid ett bord inomhus, omgivna av fönster och växter. Den ena personen har på sig en svart tröja och den andra en mönstrad jacka. De diskuterar eller gestikulerar med händerna, vilket antyder en aktiv konversation. I bakgrunden syns inredning som ett tv-apparat och växter, vilket skapar en hemtrevlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Besvikelse”– hör Inger Tallhed och Lina Israelsson, omsorgsanställda som hade hoppats på att kunna påverka sina scheman mer. Foto: Hans Sternlund/SVT

Upprört inom omsorgen – stopp för inflytande över scheman i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

I början av året fick omsorgspersonalen i Gällivare inflytande över sina scheman. På ett äldreboende ledde det till ett så kallat gruvschema som hyllades av facket centralt – men nu vill kommunen återgå till den gamla ordningen.

Socialnämnden står inför stora besparingar. Under 2023 redovisade nämnden ett underskott på hela 109 miljoner kronor mot budget.

Nu föreslås att alla som jobbar inom vård- och omsorg inom kommunen ska gå tillbaka till ett rullande fyraveckorsschema som sätts centralt i förvaltningen.

Vårdkrisen i Norrbotten

”Frustration och uppgivenhet”

Det här har enligt Marita Nilsson Eriksson, ordförande för Kommunal i Gällivare, väckt starka reaktioner.

– Det har varit allt från frustration till uppgivenhet. Medlemmarna har kämpat hårt för möjligheten att kunna få påverka sina scheman och nu vill arbetsgivaren ta tillbaka detta, säger hon.

Tog efter LKAB

På ett större äldreboende , Enens vård-och omsorgsboende, fick även personalen i genom ett så kallat gruvschema där personalen jobbar en dagvecka, en kvällsvecka och sedan är lediga en vecka. Och nu ser den modellen ut att upphöra.

Men även på andra boenden har personal varit upprörda efter förslaget om en återgång till centralt lagda scheman.

”Det har fungerat bra”

Inger Tallhed och Lina Israelsson jobbar på korttidsboendet Solkatten och de anser att ett minskat inflytande på arbetsplatsen över schemat går ut över både verksamheten och det egna livspusslet.

– Det har fungerat bra, så varför ska någon komma och göra problem för oss, säger Lina Israelsson.

Varken socialchefen eller kommunchefen vill bemöta kritiken i det här skedet.

– Vi som arbetsgivare har för avsikt att genomföra alla risk- och konsekvensanalyser inom avdelningarna på socialförvaltningen innan en eventuell  förhandling, skriver Nasiha Hidic, tillförordnad socialchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Norrbotten

Mer i ämnet