Susanne Backe, biolog vid länsstyrelsen i Norrbotten, spanar efter uttern med hjälp av en kikare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur utterinventerarna jobbar för kolla uttrarnas välmående. Foto: Adam Berlin/SVT

Utterbeståndet växer i Norrbotten – men PFAS oroar

Publicerad

Antalet uttrar i Norrbotten fortsätter att öka. Men biologen Susanne Backe på länsstyrelsen är orolig över mängden läkemedel som kan hittas i döda uttrar.

Länsstyrelsen i Norrbotten arbetar hårt för att restaurera vattendrag och analysera måendet i vattnet. Något som gör gott för utterbeståndet som successivt växt de senaste 20 åren, och biologen Susann Backe är optimistisk över tillväxten.

Problem med läkemedel

Men för några år sedan hittades en utter med stora doser läkemedel i sig och det är en oro som lever kvar hos Susann Backe.

– Det kommer från fisken och uttern äter i princip bara fisk och får i sig höga halter, så det är viktigt att hålla koll på hur fisken och uttern mår.

Döda uttrar undersöks

När en utter blivit påkörd, en av de vanligaste dödsorsakerna, är det viktigt att det rapporteras in för att analysera hur de faktiskt mår.

Utan den informationen är det svårt att veta hur utterbeståndet mår, enligt biologen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.