Trots fast jobb och familj utvisades välintegrerade bodensaren Haifa Bamehriz Henriksson nyligen. Då berättade maken för SVT att Migrationsverkets beslut fattats på felaktiga grunder – och att myndigheten tappat bort hans frus ärende i nio månader.
– Min fru hade gjort allt hon skulle för att få stanna i Sverige. Men ingen på Migrationsverket hörde av sig och berättade att hennes arbetsgivare gjort en administrativ miss, sa Roger Henriksson då.
Men enligt Migrationsverket har inget fel begåtts vid handläggandet av Haifas ärende.
– De (Haifa och Roger, reds.anm) har också överklagat ärendet till Migrationsdomstolen som gick på samma linje och avslog överklagan, säger Robert Haecks, presskommunikatör vid Migrationsverket.
Därefter har den högsta rättsinstansen, Migrationsöverdomstolen, meddelat att de inte ger prövningstillstånd.
”Allt står i deras egna protokoll”
I en intervju med SVT den 2 maj 2023 uppger Migrationsverket att de inte hade en aning om att Haifa ville göra ett så kallat spårbyte, från asylansökan till arbets- och uppehållstillstånd.
Men i myndighetens eget protokoll från den 19 april 2022 står det:
”Sökande har redan lämnat in en ansökan om arbetstillstånd genom spårbyte idag.”
– Allt står i deras egna protokoll. De hade bara behövt titta i sina egna papper, säger Haifa.
Men i ett mejl till SVT skriver Migrationsverkets presschef, Jesper Tengroth:
”Migrationsverket har gjort bedömningen att yttringen om spårbyte under samtalet den 19 april 2022, samt den anmälan om arbete som inkommit från Bodens kommun, inte kan betraktas som en ansökan.”
Finns inga formkrav på en ansökan
Enligt utlänningslagstiftningen saknas det formkrav på hur en ansökan om uppehållstillstånd ska se ut. Framställan behöver bara innehålla uppgifter om vad ärendet gäller, den enskildes identitet, kontaktuppgifter och vad den enskilde vill att myndigheten ska göra.
– I princip hade hon kunnat skriva sin ansökan på en lapp och lämna in. Det skulle gälla som en ansökan, säger Roger.
Startat namninsamling
Den här gången söker Haifa uppehållstillstånd eftersom de två är gifta. Samtidigt har Roger startat en namninsamling som ska lämnas in till Migrationsverket.
– Efter mitt Facebook-inlägg hör folk av sig från hela landet. Vi vill visa att det inte bara är vi som tycker att det här är helt galet.
På måndagskvällen hade närmare 2 300 personer skrivit under namninsamlingen.
I videon hör du Haifa och Roger som just nu träffas tillfälligt i Malaysia och forsätter kampen mot Migrationsverket.