Vad har du för erfarenhet av personlbristen i vården? Dela dina erfarenheter i vår chatt. Foto: Martina Holmberg / TT

Chatt: ”Vi är ALLTID på minimibemanning på avdelningen”

Uppdaterad
Publicerad

På fem år har 660 personer sagt upp sig och lämnat sina jobb inom Region Norrbotten. Flera av dessa vittnar om hög arbetsbelastning, utbrändhet och hur patienter ses som ett problem.

Jobbar du inom vården och har erfarenhet av personalbristen? Eller har du märkt av detta som patient? Dela dina erfarenheter i vår chatt.

Du kan även tipsa vår reporter via mejl: filip.hannu@svt.se

Personalkris i vården

Ylva • All vård ska granskas med lupp! Privat som offentlig! Alltid! Det är då som det blir patientsäkert.

Maritha • Vårdanställda får ett påslag på ca 100 000:- om de flyttar sommarsemestern. Då åker en del till Norge och jobbar och får då lön även där.

En del tycker det är så slött så de jobbar nästan dubbla heltider hos två olika arbetsgivare.

Anna • Behöver vissa åldrar vaccinera sig nu? Och behöver äldre påfyllnadsdoser? Det var ju så att äldre redan har ett visst skydd sägs det men då för ett annat virus men som skyddar lite tydligen? Orolig!

Martin • Tror att vi måste koncentrera sjukvården göra den mer överblickbar. Den är alltför splittrad idag. Regioner och kommuner... Ett statligt alternativ med en tydlighet är nog det som behövs? Då kan det bli effektivt och likvärdigt!

Besviken • Jag trodde att individuell lönesättning skulle vara bra...-men bara om man är lojal (tyst och trogen) med regimen som styr kliniken med järnhand. Vi som inte kan hålla tyst när vårdkvalitén sjunker, patientsäkerheten är körd i botten och personalens arbetsmiljö är ett skämt, vi får som vanligt sämst i lönerevisionen. Varje år! För att vi är obekväma och ses som ett problem. Vi ska straffas, gärna på ett sätt som gör att det inte är så uppenbart att vi utsätts för kränkande särbehandling. Snälla, granska detta!!!!

Fredrik • Det är tråkigt att tro att privat vård blir bättre. Vem ska ta hand om de multisjuka som kräver mycket vård och omsorg?

Helmer • I privatiseringens tidevarv ser vi att det finns grupper som inte räknas med. Företag ska gå med vinst. Förr tänkte man annorlunda. Man betalade skatt som skulle gå till det gemensamma. Till skolan, till postutdelningen, till sjukvården. En del skolor kostade mer andra skolor mindre att driva men det var behovet som styrde. Likaså med posten. Då delades post ut utan reklamintäkter. Nu släpar brevbäraren tonvis med papper som ofta hamnar direkt i återvinningen hos vissa i soppkorgen direkt och sedan vidare till soptippen.

Krister • Idag verkar det som om kommuner och regioner ibland vill se sig som privata företag? Önskar att vi kan få tillbaka våra gamla kommuner utan bolagiseringar och framöver en statlig vård till oss alla.

Tina • Problemet med privatisering är att det ibland förekommer att man kan välja bort de patienter som inte är lönsamma. Mer vårdkrävande och kostsamma får det allmänna ta hand om. Därför är det viktigt att ge personalen som arbetar inom det allmänna resurser för att klara av det.

Sjukling • De borde finnas krav på att offentligt finansierad vård måste uppfylla krav på effektivitet och kvalitet.
Privata vårdföretag granskas regelbundet. Bra att detta görs nu!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet