Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du delar av övervakningsfilmen från matbutikens städskrubb i Luleå. En väktare åtalas nu för grov misshandel. Foto: Polisens förundersökning

Väktare åtalas för grov misshandel i Luleå – se filmen som fångade allt

Uppdaterad
Publicerad

En väktare i Luleå åtalas för grov misshandel i samband med att en man misstänktes ha snattat en glass. En övervakningskamera i städskrubben fångade hela skeendet.

Det var i oktober 2021 som mannen snattade en glass i en matvarubutik och stoppades av två väktare.

De förde in honom i en städskrubb och kort därpå anslöt den nu åtalade väktaren. Han är en av Norrbottens mest kända väktare och har själv utbildat andra i över 20 år.

Filmen fångade allt

I skrubben satt en övervakningskamera som fångande hela händelsen. Filmen är åklagarens starkaste bevisning – se delar av den i klippet.

– Avsiktliga strypningar och tryck mot nacke är aldrig något som ryms inom ramarna för försvarligt våld, skriver en utbildare inom polisen som sett filmen.

Målsägaren: ”Fan, jag dör”

Offret är tidigare dömd för bland annat stöld, misshandel och våld mot tjänsteman.

Han medger att han kan sagt något otrevligt till väktarna, men att han inte var aggressiv.

– Under strypningen tänkte jag att ”fan jag dör, nu seglar jag vidare”, säger han i förhör.

Förlorade medvetandet

Mannen uppger också att han förlorade medvetandet.

– Jag hade panik- och dödsångest under tiden han ströp mig, fick blod upp i munnen som bara växte. Jag tuppade av till och från, jag trodde att jag höll på att dö.

Offret, som har astma, fick sjukvård efter händelsen. De hittade blåmärken, skrapsår samt blödningar i ögonen och ögonlocken. Fynden talar för att de orsakats av blodstockning i samband med att väktaren stoppade knät över nacken/ryggen.

Butikschefen illa berörd

Butikschefen, som kom till skrubben efter tumultet, trodde initialt på väktarnas version – men ändrade sig efter att ha sett filmen.

– Jag tänkte på det som hände i USA med George Floyd. Jag blev faktiskt jävligt illa berörd, säger chefen i förhör.

Väktaren nekar till brott och har genom sin privata försvarare hotat att stämma Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.