En laxodling i Norge där fiskar dras upp samt SVT:s reporter Elin Lindkvist vid en frysdisk i Kiruna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norsk odlad lax är ett stående inslag på svenska matbord. Men hur mår den? SVT:s Elin Lindkvist tar reda på det. Foto: TT/SVT

Värmerekord i Nordnorge – då ökar laxlusen i odlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Värmerekord och varmare vattentemperaturer gör att laxlöss invaderar norska laxodlingar.

– De har mycket laxlus och de bor trångt, det är inte djurvänligt. Men vill man ha lax, vad ska man göra? Säger Hans-Erik Fredriksson, en av personerna i Kiruna som SVT pratat med.

Det finns en del utmaningar i de norska laxodlingarna och i den senaste rapporten från Norska veterinärsinstitutet kan man läsa om sår, infektioner och laxlusangrepp.

Men det är främst saneringen av laxlus som är ett av de största problemen, menar Geir Bornø. Angreppen ökar dramatiskt och på ett ställe har de sett fyra gånger så mycket laxluslarver än tidigare år.

– Det är när lusen ska skiljas från fisken och laxen går igenom pumpningar, spolningar och trängningar. Det dör över 60 miljoner lax i odlingarna varje år så det är en utmaning som måste lösas, säger Geir Bornö, sektionsledare Norska veterinärsinstitutet.

Trivs i varmare grader

Under sommaren och hösten har det varit värmerekord i Nordnorge och de höga temperaturerna gör att laxlössen blir fler.

Tidigare har de norra delarna varit mer skonade men det har ändrats.

– Vi brukar inte ha så mycket laxlus här uppe i norra Norge, så nu när det har ökat så drastiskt är industrin inte förberedd.

Så ska massdöden minskas

Den lax som kommer till våra butiker är ingen fara att äta, men Geir Bornø menar att fiskars dödlighet som sker på grund av vårdslös hantering måste minska.

– Vi jobbar hårt för att få fram ny teknologi som kan göra hanteringen av laxen skonsammare för laxarna så vi får en hållbar näring i framtiden.

Kirunaborna Oskar Karlsten, Sofia Waaranperä och Hans-Erik Fredriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ofta äter du odlad lax? SVT träffar flera personer i Kiruna som har olika vanor. Foto: Elin Lindkvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.