Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Sofi Enström om de akuta teamen i Norrbotten som rycker ut på larm där patienten lider av psykisk ohälsa. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Akuta teamet i Piteå rycker ut på larm vid psykisk ohälsa

Publicerad

Patienter som mår psykistk dåligt ska få ett bättre omhändertagande i Norrbotten. Därför har man satsat på mobila akutpsykiatriska team som kan rycka ut tillsammans med ambulansen.

– Det är larm som kräver att man har tid att stanna kvar hos patienten, säger projektledaren Sofi Enström.

Målet med projektet är att ambulanssjukvården i Norrbotten förstärks med tre team i Piteå, Sunderbyn och Gällivare. MAE-teamen består av en sjuksköterska och en skötare och verksamheten är redan igång längs kusten, det är Gällivare som återtstår.

Allvarliga och tidkrävande larm

Vid ett larm gör SOS alarm en bedömning om det även krävs färdigheter inom det akutpsykiatriska området. MAE-teamet kallas då ut samtidigt med ambulansen för att hjälpa människor med depression, ångest och kriser av olika slag.

Psykisk ohälsa i Norrbotten

Teamet gör alltid en suicidbedömning först, och är det inte akut fara för liv och hälsa så lyssnar teamet på patientens behov.

– Målet är att patienten ska få hjälp i hemmamiljö när man är psykiskt sjuk, har suicidtankar eller liknande. Men också att vi ska kunna avlasta ambulanssjukvården när deras resurser är begränsade, säger Sofi Enström och fortsätter:

– Det tar oftast lång tid när någon mår dåligt och då kan det behövas någon som stannar kvar och pratar.

Sköter allt själv – om det inte är hotfullt

Redan i november ifjol startade projektet i liten skala men det mobila teamet som har utökats med tiden. Det är ett samverkansprojekt med ambulanssjukvården och polisen vid 112-larm.

– Om det inte föreligger något våld eller hot kan vi själva transportera en patient till psykiatrin. Men i första hand försöker vi hjälpa till i hemmet, säger Sofi Enström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykisk ohälsa i Norrbotten

Mer i ämnet