Violet Petersson blev bedragen av en så kallad sol- och vårare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Violet Petersson berätta hur man känner igen en romansbedragare, vem som kan bli lurad och vad man ska göra om man blir utsatt. Foto: Christian Forslund

Violet lurades av sol- och vårare – så hjälper hon andra

Publicerad

Violet Petersson är en av många som har drabbats av romansbedrägeri. Nu har hon bildat en stödförening som ska hjälpa andra att känna igen sol-och-vårarna.

– Så gott som alla kan drabbas, säger hon.

Den trevlige och charmige mannen eller kvinnan som tar kontakt via sociala nätverk är mycket kärleksfull i sitt språk och nästlar in sig i ditt liv.

Ni kommer varandra mycket nära väldigt snabbt. Personen vill börja ett nytt liv tillsammans med dig och ofta flytta hem från utlandet.

Sedan händer något oväntat. Personen behöver låna pengar, ett kreditkort är tillfälligt låst, och en advokatkostnad eller flygbiljett måste täckas med kort varsel.

Föreningen stöttar utsatta

Ovanstående scenarier är enligt stödföreningen Stoppa romansbedrägerier tydliga tecken på att man är på väg att bli blåst.

Föreningen har som syfte att stötta utsatta män och kvinnor genom bland annat samtalsstöd. De vill också öka kunskaperna om fenomenet för att färre ska råka illa ut och mer resurser ska gå till polis och åklagare för att utreda brotten.

Ytterligare ett mål är att bankerna ska ha mer kundkontroll och att dejtingsajterna ska införa mer kontroller av sina medlemmar.

Violet gick i fällan – nu hjälper hon andra

Det är mer än 100 personer i månaden som anmäler ett romansbedrägeri till polisens nationella bedrägericenter. I snitt har de blivit av med 350 000 kronor.

Föreningens ordförande Violet Petersson blev själv lurad på 400 000 av en bedragare.

– Jag har ändå jobbat med människor i hela mitt liv och arbetat med samtal, både individuellt och i grupp, säger hon.

I klippet berättar Violet hur man känner igen en romansbedragare, vem som kan bli lurad och vad man ska göra om man blir utsatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.