En advokat Foto: Arkivbild/SVT

Åklagare vill se minskad ersättning till friad man

Uppdaterad
Publicerad

En av de fyra män som åtalades för grov våldtäkt mot barn i fjol friades. Nu anser åklagaren att han inte ska få full ersättning för sin tid som frihetsberövad.

– Han var bevisligen på platsen när det hände, men inte ingripit, säger kammaråklagare Tobias Ekelund.

I mitten av juni 2019 greps och häktades fem män misstänkta för grov våldtäkt mot barn. Männen hade knuffat in en minderårig flicka på en toalett och sedan turats om att våldta henne. Brottet skedde i en lägenhet i de södra delarna av Örebro län och fyra av dem åtalades senare. Både i tingsrätten och hovrätten dömdes tre av dem till fängelse och utvisning, den fjärde friades helt.

Åklagaren får uttrycka sig

Efter att ha suttit frihetsberövad och sedan frias kan man som tidigare brottsmisstänkt söka ersättning för den tid man suttit inlåst. I samband med att den begäran skickas till Justitiekanslern har åklagaren möjlighet att yttra sig kring ärendet.

– Jag anser att ersättningen ska jämkas, alltså minskas. Sedan är det upp till Justitiekanslern att ta beslut om hur mycket. Den tar därefter beslut om hur stor ersättningen ska bli. Den kan jämkas till noll, minskas eller bli fullständig, säger Tobias Ekelund.

Bevisat att mannen var där

Enligt åklagaren är det bevisat att mannen befann sig i den lägenhet där gruppvåldtäkten genomfördes, och att han inte gjort någonting för att förhindra den eller anmält att det hände. I hovrättens dom lyfter man att mannen inte åtalats för medhjälp till brottet och han frias för medverkan i det.

– Man var säker på att bevisen skulle räcka för dom. Men det är inte säkert att ha hade dömts även om han åtalats för medhjälp till brottet, säger Tobias Ekelund.

Överklagas inte

Den friande domen har inte överklagats till högsta instans, högsta domstolen. Mannen kan inte heller åtalas för medhjälp i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.