Delar av det amfetamin som Polisen beslagtagit på platsen i Olshammar. Foto: Polisens förundersökning

Åklagaren vill se långa fängelsestraff i amfetaminmålet

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången kring en av Sveriges största amfetaminhärvor har nu avslutats. Åtalet omfattar framställning av cirka 530 kilo amfetamin varav en stor del har sålts vidare. Nu vill åklagaren se långa fängelsestraff för de misstänkta personerna.

Det är i Olshammar, Askersunds kommun, som stora mängder amfetamin ska ha framställts. Det rör sig enligt åtalet om så mycket som 530 kilo, varav cirka 450 kilo ska ha sålts vidare. Det har genererat vinster på upp till runt 10 miljoner kronor.

Nyligen avslutades rättegången i Örebro tingsrätt, vilket Nerikes Allehanda rapporterade om först. Åklagaren vill se långa fängelsestraff för de misstänkta i målet, där sju personer står åtalade.

– Jag yrkade på långa fängelsestraff, som lägst nio år och sedan uppåt. Jag har sagt att straffvärdet för vissa av dem är max för den här brottsligheten, det är 14 års fängelse, säger chefsåklagare Karin Lindell, till SVT Nyheter Örebro.

Två av de misstänkta är skrivna i Östergötland, fyra i Stockholmsområdet och en i Storbritannien. I huvudsak förnekar de inblandade brotten. Två av de misstänkta har vidgått delar av det som åklagaren påstår.

I klippet som spelades in i samband med åtalet hör du mer om misstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.