Ett av landets största amfetaminmål – sju personer åtalas i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen väckte åklagare vid Örebro tingsrätt åtal mot sju personer som ska ha deltagit i och styrt en organisation i ett av de största målen i Sverige som rör framställning och försäljning av amfetamin. De åtalade är män från Sverige och Polen.

– Enligt vår uppfattning är bevisläget gott och en avgörande omständighet för att åtal av personer i toppskiktet av organisationen har kommit till stånd har varit Anom-material från den amerikanska operationen Trojan Shield, tillsammans med ett stort beslag av amfetamin och amfetaminolja, säger chefsåklagare Karin Lindell som varit förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

Personerna ska ha importerat stora mängder amfetaminolja mellan juli och december månad 2020.

Enligt Åklagarmyndigheten ska man ha använt amfetaminoljan till att framställa mycket stora mängder amfetamin i Olshammar i Askersunds kommun. Därefter har man sålt det vidare över hela Sverige i stora partier.

Vinster på uppemot 10 miljoner

Åtalet omfattar framställning av cirka 530 kilo amfetamin – varav cirka 450 kilo ska ha sålts vidare. Vinsterna som ligan gjort genom försäljningen beräknas uppgå till cirka 10 miljoner kronor.

De misstänkta är mellan 30–67 år gamla. Fyra av dem är polska medborgare, övriga är svenska medborgare. Tre av dem är skrivna i Stockholmsområdet och två i Östergötland. Den siste är skriven i Storbritannien. Ytterligare en man, som också är svensk medborgare, har häktats i sin utevaro men är ännu inte frihetsberövad.

Denne pekas tillsammans med två av de åtalade männen ut som huvudmän i organisationen kring tillverkning och försäljning av amfetaminet.

Alla tre förekommer sedan tidigare i ärenden gällande grov narkotikabrottslighet. Ingen av de polska medborgarna är sedan tidigare känd för någon grövre brottslighet. 

Gott om bevis

Rättegången inleds om en vecka i Örebro tingsrätt.

Och enligt chefsåklagare Karin Lindell är bevisläget gott.

– Dels finns de här Anom-chattarna som är en stor av bevisningen. Men det finns också annan bevisning, då i form av beslagen, både i det här huset och i bilen där man kan bevisa att amfetaminet som anträffades i bilen har tillverkats i huset i Olshammar.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.