Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Region Örebro län ställer sig positiv till en sänkning, trots att det kan innebära en sämre munhälsa. Starta klippet för att höra varför. Foto: TT/SVT/Leonora Toplica

Unga riskerar försämrad munhälsa efter ålderssänkning

Publicerad

Region Örebro län ställer sig positiv till förslaget om ålderssänkning för fri barntandvård, samtidigt ser man en risk för sämre munhälsa hos den åldersgruppen.

– Det är något vi verkligen måste följa, säger Jenny Wiik, tandvårdschef för regionkansliet Örebro.

Idag har barn och ungdomar rätt till avgiftsfri tandvård till och med att de fyllt 23 år. Men detta kan komma att ändras vid årsskiftet, regeringen vill sänka åldern för fri barntandvård, till 19 år.

Men beslutet har dröjt och regionerna vet inte om de hinner ställa om, då de fortfarande inte vet hur övergångsreglerna ser ut.

– Det är olyckligt att vi har så kort om tid. Vi vet idag inte hur det blir med de ungdomar som är under behandling. Det är ett otroligt tight tidsschema, säger Jenny Wiik, tandvårdschef vid regionkansliet Örebro.

Regionpolitikern Emilia Molin (C), vice ordförande i folktandvårdsnämnden, berättar för SVT att man ser utmaningar med det nya beslutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra regionpolitikern Emilia Molin (C) berätta vad hon tycker om den nya ålderssänkningen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Men regionen ställer sig positiv till en ålderssänkning, trots att det kan innebära en sämre munhälsa. Starta klippet längst upp för att höra varför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.