En delad bild som visar två sektioner: till vänster en person i en utomhusmiljö omgiven av höstträd med färgglada löv, klädd i en svart jacka och vit tröja. Till höger en kontorsmiljö med flera datorer och svarta kontorsstolar, där belysningen är stark och fokus ligger på arbetsytan som är organiserad med en ren och modern design.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kan arbetsgivare göra? Hör delprojektledaren Erika Karlsson, från Försäkringskassan, berätta om projektet. Foto: SVT

Allt fler sjukskrivs för stress och psykisk ohälsa – nu ska trenden vändas med projektet Momentum

Publicerad

Allt fler sjukskrivs på grund av stress och psykisk ohälsa. Därför startar Försäkringskassan nu projektet Momentum med sex regionala forum i landet – och det är stora arbetsgivare man vänder sig till.

Med stöd från Europeiska socialfonden ska 40 miljoner kronor satsas över tre år på Momentum, med syftet att minska risken för sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa.

Deltagarna är både privata och offentliga arbetsgivare med fler än 250 anställda. I det mellansvenska forumet ingår Örebro län, Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Sörmland och Uppsala län. Tanken är att man ska kunna dela erfarenheter och goda exempel med varandra, samt ta del av forskning på området.

Ska ge effekt för många anställda

– Vi vänder oss till stora arbetsgivare just för att vi ser att det där kan ge en ganska stor effekt för många medarbetare, säger Erika Karlsson, samverkansansvarig på Försäkringskassan och delprojektledare för Momentum.

Se vad projektet går ut på och hör Försäkringskassan berätta om varför det är viktigt.

Alla påverkas – inte bara den sjukskrivne

Bara i Örebro län var nästan 6 500 sjukskrivna på grund av stress och annan psykisk ohälsa någon gång under förra året, visar siffror från Försäkringskassan. Det är en ökning med 700 personer jämfört med fem år tidigare.

När en arbetstagare blir sjukskriven drabbas inte enbart den enskilde individen, betonar Erika Karlsson:

– Det påverkar ju alla runt omkring den individen och arbetsgivare som tappar både kollegor och väldigt stor kompetens. Framförallt inom välfärdsyrkena. Där finns många av dem som är sjukskrivna på grund av stress.

Två personer samtalar i en lukas köksmiljö, med en rad köksredskap och förvaringsbehållare bakom dem. Den ena personen står vid en disk, medan den andra står i närheten och lyssnar. Rummet är upplyst och ser välorganiserat ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så gjorde Karlskoga för att få ner den höga sjukfrånvaron inom Kost och städ i kommunen. Hör anställda berätta om sin nya situation i klippet ovan. Foto: SVT

PSYKISK OHÄLSA OCH STRESS

– Psykisk ohälsa står idag för över hälften av alla längre sjukfall och det är stressrelaterade sjukfall som är vanligast.

– Trots kunskap om hur stressrelaterade sjukskrivningar kan förebyggas fortsätter antalet drabbade att öka. Under 2024 har en ny toppnotering nåtts – och det är främst mammor i åldern 30–39 år som drabbas.

– Antal pågående stressrelaterade sjukskrivningar ökade från 34 700 till 43 500 mellan våren 2019 och våren 2024. Det är en ökning med 25 procent och en ny högstanivå för pågående sjukskrivningar kopplade till stress.

– Kvinnor löper mer än dubbelt så hög risk för sjukfrånvaro på grund av stressrelaterad psykisk ohälsa jämfört med män.

– Könsskillnaderna förstärks av att många kvinnor arbetar i riskyrken inom välfärdssektorn med bristande arbetsmiljö inom vård, skola och omsorg.

– Kvinnor tar också mer ansvar än män för barn och hem, vilket leder till dubbla arbetsbördor.

– Risken för sjukfall med psykiatrisk diagnos stiger markant i åldersgruppen 25–29 år och ligger högre fram till 45‑årsåldern, med en topp i åldrarna 30–39 år.

– Det finns också ett tydligt mönster med högre sjukfrånvaro för personer med barn i förskole- och lågstadieåldern, 3 till 8 år. Både sjukfrånvaron och den stressrelaterade psykiska ohälsan är högre för personer med fyra eller fler barn.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.