Länsmuseet återvänder till Örebro slott i sommar. Foto: TT Bild / montage SVT

Renoveringen av länsmuseet försenas – minst ett år

Publicerad

Renoveringen av Örebro läns museum försenas minst ett år. Det är ännu inte klart exakt vad som ska göras och hur mycket det kostar.

Det har under flera år stått klart att det finns ett stort behov av att renovera länsmuseet i Örebro. I höstas kom beskedet att museet skulle stänga under våren 2018, för att sedan kunna vara renoverat och klart för inflyttning vid årsskiftet 2019/2020.

Nu visar det sig att renoveringen inte kommer att kunna starta förrän om ett år. Tidsplanen har förskjutits av praktiska skäl, och just nu pågår arbetet med att ta fram underlag för renoveringen. Sedan måste det kostnadsberäknas, politikerna i Region Örebro län ska ta beslut om vad som ska göras och upphandling av tjänsterna ska genomföras.

Mer att väga in

– Jag tror att man var lite för optimistiska när man satte den första tidplanen. Det fanns mer att väga in än vad man först tänkte på, säger Birgitta Johansen, museichef.

Birgitta Johansen, museichef. Foto: Tilal Altaib / Svt

Trots att renoveringen försenas kommer den ursprungliga tidsplanen för stängning av museet att ligga kvar. Det innebär att den 27 maj är sista dagen man har öppet.

– Vi skulle förstås vilja fortsätta att ha öppet här, men huset är i för dåligt skick och vi har redan fått avsluta förberedelserna för två utställningar som skulle ha visats under 2018, säger Birgitta Johansen.

– Det tar tid för oss att få upp farten, att stanna och att lägga om kursen.

Helt våningsplan på slottet

Länet blir inte utan utställningar under tiden som själva museiokalen renoveras. Under tiden hyr man ett våningsplan på Örebro slott. Där finns redan nu en utställning om slottshistorik. Planen är att i slutet av november inviga en permanent utställning med länskonst där.

Flera av nu aktuella utställningar kommer också att turnera runt om i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.