Riseberga klosterruin i bakgrunden. I förgrunden en grävmaskin och arkeologer som står i en grop.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att få en glimt av utgrävningen vid Riseberga kloster. Foto: Linus Arenius/SVT

Arkeologer letar gammalt kloster under Riseberga klosterruin

Uppdaterad
Publicerad

Den grundades på 1100-talet – men under Riseberga klosterruin kan det gömma sig en ännu äldre byggnad. Detta undersöker nu arkeologer som återigen gräver vid det gamla klostret i Lekebergs kommun.

Nu gräver arkeologer vid Riseberga kloster för andra gången. Förra året hittade man en bit av en gammal stenmur, nu gräver man utefter muren i förhoppning att hitta mer.

– Det bästa vore om muren tillhörde ett ännu äldre kloster, säger Maria Sundström som är forskningsansvarig för projektet.

Morbida fynd vid Riseberga klosterruin

Med sig har Maria Sundström ett team bestående av erfarna arkeologer. Att navigera sig genom den en gång heliga marken kan vara tufft. Arkeologtruppen har bland annat stött på ben av olika slag.

– Folk begravdes vid kyrkan och när det skulle renoveras eller byggas nytt behövde benen ibland flyttas. Då kan de blandas lite hejvilt, säger Leif Karlenby, arkeolog.

Utöver benrester har man också hittat en gammal fingerborg och flertalet mynt från medeltiden.

Se mer från utgrävningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.