Filodegsrullar av grönärtor ska serveras till elever i fem skolor. Deras synpunkter är sedan grunden för vidare forskning. Foto: Leif R Jansson/TT

Ärtor ska hjälpa forskningen om klimatsmart mat

Uppdaterad
Publicerad

Filodegsrullar av gråärtor, låter det smaskens? Oavsett är det vad elever på fem skolor i norra delen av Örebro län ska få äta och bedöma i ett nytt forskningsprojekt.

Under oktober månad kommer eleverna att få provsmaka maten och därefter bedöma den. Deras svar kommer därefter användas i forskningsstudien ”Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst” som görs på Örebro universitet.

Började med burgare

Gråärtan är en gammal traditionell växt och har odlats på många platser i landet under väldigt lång tid. Den trivs bra i många klimat och anpasssar sig lätt och är samtidigt motståndskraftig, vilket innebär att det är en bra råvara i vårt allt mer varierande klimat.

Klimat

Redan för två år sedan genomfördes en liknande studie, där elever fick äta en gråärtsburgare med grönkål, syrad grädde och pepparrot. Två tredjedelar av eleverna tyckte om burgaren, medan drygt en av tio inte gjorde det.

– Det eleverna inte gillade med gråärtsburgaren var grönkålen och konsistensen, burgaren blev för torr då gråärtor innehåller relativt mycket tanniner. Men tanniner bidrar även med intressanta smaker, så vi har arbetat med att få fram smakerna utan att detta bidrar med en torr munkänsla, säger Magnus Westling, doktorand vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, i ett pressmeddelande.

”Stor gastronomisk potential”

Med den nya maträtten går man in i nästa skede av projektet. Två olika vegetariska filodegsrullar kommer serveras. Den ena med typiska svenska smaker och den andra med starkare smaker inspirerade av Mexiko.

Elevernas svar ska sedan bidra till att utveckla rätten till en slutgiltig produkt, och på så sätt bidra till att skapa hälsosam och klimatsmart mat.

– Gråärtan har en stor gastronomisk potential som vi vill ta vara på och utveckla, säger Magnus Westling.

Mer om studien

”Hållbar offentlig gastronomi och gråärtans återkomst” är ett samarbete mellan Restaurang- och hotellhögskolan, Örebro universitet, Alfred Nobel Science Park, Hällefors kommun och Hälleforsföretaget DelMat. Syftet är att utveckla klimatsmarta, gastronomiskt intressanta och näringsriktiga måltider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet