De italienska och franska brandflygplanen som används i Sverige är i sina hemländer vana att blanda ut vattnet med släckningsmedel. Genom att ytspänningen bryts får vattnet en större spridning och underlättar släckningsarbetet. Men vid bekämpningen av skogsbränderna i Sverige får medlen inte användas.
– Vi driver en linje i Sverige att vi inte vill ha skum vid brandsläckning överhuvudtaget, säger Bo Andersson som är brandingenjör på MSB.
Säger nej till kemikalier
Huvudskälet till att MSB sagt nej till användning av olika medel är att man inte vill tillföra kemikalier till naturen.
– För oss är det viktigt att inte tillsätta något som kan vara negativt för miljön.
En kartläggning som Länsstyrelserna i Sverige har gjort visar att det finns över 500 platser som kan vara förorenade av brandskumskemikalier.
– De slår framförallt ut dricksvattentäkter. Redan nu är runt 20 procent av våra dricksvattenreserver kontaminerade på ett eller annat sätt.
Har forskat om medel
Tillsammans med universitetet i Örebro och Lund har MSB forskat kring hur olika skummedel påverkar miljön.
– Vi har sett vilka negativa konsekvenser det blivit i Sverige när vi använt den här typen av medel tidigare. Det har exempelvis skadat vatten på olika sätt som gör att vi nu måste lägga miljoner årligen på att rena det, säger Anna Kärrström, docent i miljökemi på Örebro Universitet.
Enligt Anna Kärrström är alla typer av släckningsmedel mer eller mindre skadliga för naturen.
Tillsatsmedel används
Under släckningsarbetet i Jämtland har brandmännen använt ett tillsatsmedel som består av bland annat salter för att minska ytspänningen i vattnet.
Medlet som kallas Xfog har testats grundligt innan användning.
– Det är inte lika skadligt som många andra ämnen. Men det har ändå vissa problem. Exempelvis kan Xfog verka övergödande på ett negativt sätt, men då pratar vi stora mängder på liten yta, säger Anna Kärrman.
Kan användas i flygplan
I Jämtland har hittills 21 000 liter släckningsmedel använts samtidigt utesluter inte Bo Andersson på MSB att även flygplanen som vattenbombar kan använda sig av samma medel.
– Det har fungerat väldigt bra. Förhoppningsvis kan kanske medlet användas i brandflygen framöver, säger han.