Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kaptenen Jan-Erik Ekblad på räkbåten i Örebro, passagerarfartyget Gustaf Lagerbjelke, och hör honom berätta om problemet med den grunda farleden på väg ut i Hjälmaren. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Båtarna kör fast på väg ut till Hjälmaren

Uppdaterad
Publicerad

Farleden från Örebro ut till Hjälmaren är så grund att båtar kan köra fast. Deras räddning är att utflyktsfartyget Gustaf Lagerbjelke river upp dyn på botten med sina propellrar.

– Vi muddrar ju, kan man säga, farleden med våra propellrar varje dag, berättar Jan-Erik Ekblad, redare och för dagen kapten på passagerarfartyget Gustaf Lagerbjelke.

Fartyget, som bland örebroare är känt som Räkbåten, har ett djupgående på 1,5 meter. I början av säsongen var leden ut till Hjälmaren bara 1,3 meter djup. Botten består av dy vilket gör att passagerarfartyget kan slita bort dy med sina propellrar. Idag är djupet runt 1,4 meter på det värsta stället.

Muddring av Hjälmaren

Fritidsbåtar fastnar

För fritidsbåtarna är det värre. En del har inte motorstyrka att plöja fram genom dyn och flera båtar har kört fast. Då får de bli lossdragna av någon annan fritidsbåt eller av sjöräddningen.

En del fritidsbåtsägare funderar till och med på att lägga sina båtar någon annanstans.

– Vi funderar på det varje år, säger Andreas Tengberg, en av de som har sin båt i fritidsbåtshamnen i Skebäck.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Tengberg är en av flera båtägare, som har kört fast i den grunda leden. Han funderar till och med på att lägga båten någon annanstans. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att muddra sträckan från Örebro ut till Hjälmaren är inte kommunens ansvar, menar Johan Kumlin (M), ordförande i kommunens teknik- och servicenämnd. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muddring av Hjälmaren

Mer i ämnet