Faktiskt borde det kommunala belysningsnätet ha börjat bytas ut redan för 20 år sedan för nu blir det allt svårare att se till att gatubelysningen gör det den ska: lyser.
– Många tror att vi måste byta lampor, men det är kablarna i marken som måste bytas ut, konstaterar Ataniyaz Ataniyazov som är belysningsansvarig på Örebro kommun. Dessutom är det inte bra för miljön att ha så gamla kablar där energiförlusterna är väldigt stora.
Måste planera in bytet
Sammanlagt handlar det om 40 mil dålig kabel, varav 20 mil enfaskabel som börjar närma sig 80-årsstrecket.
Men kostnaden för att byta ut hela kabelnätet är svindlande: cirka 450 miljoner kronor.
– Även om vi skulle ha finansiering för det skulle det ändå inte gå att byta allt samtidigt, säger Anders Olsson (C) som är ordförande i Tekniska nämnden som fördelar pengarna till belysningsnätet. Istället får man försöka lappa och laga så gott det går och planera in bytet under flera år.
Lagningar hjälper inte
Men enligt Ataniyaz Ataniyazov avlöser den ena lagningen den andra – på samma ställe – utan varaktigt resultat.
– Risken är att det kommer att bli mörkt på flera platser i centrala Örebro i vinter, avslutar han.
Hur ser belysningen ut där du bor?
Z • Planera bytet? Det kan inte komma som en chock för de ansvariga att kablarna är så pass gamla och behöver bytas ut. Man skulle ha planerat och börjat för länge sedan och det finns inga ursäkter för detta. Man har som sagt vetat om detta men valt att lägga ner hundratals miljoner på bland annat kulturkvarteret. Driftkostnader som kommer ligga på många miljoner per år kan vi också se fram emot.
Anna • I Lillån är det väldigt mörkt på flertal ställen ,på vissa ställen finns lampor men som inte funkar o på vissa gång o cykelbanor har de inte ens satt dit några lamor!?O ska man gå till bussen i Lillån så är det så mycket sly som hänger ut i hela gångbanan,det har påpekats förrut men händer inte någonting!!
Många arbetstillfällen skulle kunna lösas bara av att hålla lite ordning i områdena men det verkar vara slut i den kassan också!
Lars • Det ska väl upphandlas först. Och sen göras om flera gånger. Det tar väl några år. Så brukar det ju bli i Örebro numera. Undrar just om nya vattentornet Lyran hinner bli klart innan belysningen fungerar igen. Kanske t o m nya parkeringsautomater. Men det blir väl svårt att hitta dem i mörkret...
Hans T • Det väl bara som vanligt! Örebro vill växa och få hit fler människor men man är inte beredd att göra något för att få folk att trivas och vilka stanna kvar.. Bara att titta på vägarna, parkeringar, bussförbindelser mm. - Man kan lägga hur många miljoner som helst på ett kulturkvarter men är inte beredd att lägga pengar på att få infrastrukturen att fungera?
Kabelnätet i siffror
- I centrala Örebro finns ca 20 mil enfaskabel som lades ner i marken på runt 1940-talet. De finns bland annat i området kring Drottninggatan, Slottsparken och Vasatorget.
- Att byta ut kablarna, inklusive stolpar och armaturer skulle kosta ca 270 miljoner kronor. Då är inte kostnaden för nyasfaltering med.
- I den nuvarande budgeten finns 7 miljoner kronor för investeringar i kabelnätet. Det räcker till att byta 0,5 mil kabel.
- Energiförlusten i enfaskablarna beräknas vara 30-50 procent av hela energiförbrukningen.
- Drygt 17 mil 3-fasledningar finns dessutom i marken som grävdes ner före 1965.
- För att byta ut dessa kablar, skaffa nya stolpar, och armaturer skulle kostnaden ligga på ca 183 miljoner kronor utan nyasfaltering.
- Inne i bostadsområden kan det vara hyresvärden , till exempel ÖBO, som ansvarar för gatlamporna.
Källa: Örebro kommun