Tivedens nationalpark är en av länets två nationalparker. Foto: TT /SVT

Besökssuccé för Tivedens nationalpark

Uppdaterad
Publicerad

Tivedens nationalpark har i år nått nya besöksrekord. Hittills i år har det natursköna området haft över 73 000 besökare, vilket är en kraftig ökning jämfört med ifjol.

– Statistiken visar tydligt att nationalparken är ett viktigt besöksmål, säger Tomas Gustafson, naturvårdsbiolog, förvaltare av naturreservat och nationalparker.

2018 har varit ett bra år för Tivedens nationalpark. Färska siffror visar att fler och fler fått upp ögonen för området.

Statistik från 1 januari i år till 22 oktober visar att 73 841 besökare registrerats vid huvudentrén och entrén till Vitsand. Det här kan jämföras med samma siffra ifjol som var 59 306 besökare.

Det är Naturvårdsverket som presenterat besökssifforna som tros vara ännu högre.

– Besöksräknarna mäter bara vad som händer vid en specifik plats och några viktiga platser saknar besöksräknare. Vi har till exempel i nuläget ingen räknare vid Entré Ösjönäs (Ösjönäs gård har haft stort antal besökare i år, bland annat tusen scouter) eller utmed de övriga rundorna, säger Tomas Gustafsson.

Blivit ett viktigt besöksmål

Han kan i alla fall konstatera att Tivedens nationalpark blivit ett populärt besöksmål.

– Tillsammans med räkningen av vandrare på utvalda platser har vi helt klart en uppåtgående trend för antalet besökare sedan 2015 då en mer gedigen automatisk besöksräkning infördes. Tidigare års räkning kan ha både över- och underskattat antalet besökare på olika platser. Men statistiken visar tydligt att nationalparken är ett viktigt besöksmål. Juli-september är de viktigaste besöksmånaderna och ger ca 80 procent av totala besöksantalet personer, säger Tomas Gustafsson.

Turistbuss på gång

Snart kommer det även att bli enklare att ta sig ut till Tivedens nationalpark. SVT Nyheter har tidigare berättat att Laxå kommun fått 700 000 kronor i stöd för att köpa en klimatsmart turistbuss som ska gå mellan järnvägsstationen i Laxå och Tiveden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.