Regionsbibliotekarien Peter Alsbjer visar upp bokbytarlådorna, skapta av konstnären Giovanna Aguirre. Nu är det fritt fram att både ta och lämna böcker i skåpet – och nej du måste inte lämna tillbaka dem. Foto: SVT/Helena Yohannes Magnusson

Bokbytarskåp ska främja miljön

Uppdaterad
Publicerad

I Sveaparken finner man nu ett bokbytarskåp där alla är välkomna att både ta och lämna böcker. Men skåpen har även ett miljöfrämjande syfte.

– Som en del av gatukonsten på cykelbanan intill hoppas vi att detta ska stimulera folk att komma ut, röra på sig och välja cykeln framför bilen, säger Peter Alsbjer, regionbibliotekarie på Region Örebro län.

Som en del av EU-projektet Fossilfritt 2030 har nu bokbytarskåp satts upp i Sveaparken. Sedan i somras pryds cykelbanan bredvid parken av gatukonst och nu med lådorna längst vägen får passerande en spontan cykelaktivitet.

Tanken är att skåpen både fylls på av regionen och allmänheten. På så vis går böckerna i arv och blir mer lättillgängliga.

– Redan innan invigningen hade personer från allmänheten lämnat böcker i lådorna, så det var jättekul, säger Peter Alsbjer.

Barns läslust historiskt låg

SVT har rapporterat om ny statistik från tidningen Läraren, som visar att barns läslust är historiskt låg.

– Primärt tror jag det beror på de nya spännande medieformat som finns idag, som samtliga konkurrerar om barn och ungas uppmärksamhet, säger Peter Alsbjer.

Trenden har varit nedåtgående länge och därför hoppas man nu detta initiativ kan locka fler. Ökad empatisk förmåga, vidgat ordförråd och ökad kunskap är några av de fördelar Peter Albjer lyfter med läsning.

– Det gäller att få den där första väldigt positiva läsupplevelsen, både i skolan och utanför. Att man blir stimulerad och nyfiken, så att man vill veta vad som hände sen.

Har du något tips till personer som vill läsa mer?

– Mitt tips till både yngre och äldre är att läsa noveller, det är ofta kortare berättelser som innehåller mycket ändå. Att som vuxen läsa ungdomsböcker är också ett tips, de innehåller ofta mycket tänkvärda saker och de berör i hjärtat även om de är skrivna för yngre.

I klippet får du höra hur Peter Alsbjer menar att cykelturens resande kan fortsätta genom böckerna

Eu projekt Fossilfritt 2030 – rena resan

Rena resan är ett treårigt projekt som ska bidra till att det hållbara resandet ökar och att utsläppen av koldioxid minskar. Vid projektets slut ska fler människor välja cykel, gång eller kollektivtrafik för sina transporter.

Projektägare är Region Örebro län. Samverkansparter är Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst.

Projektet får stöd av Tillväxtverket genom den Europeiska regionala utvecklingsfonden samt från samverkansparterna Region Örebro län, Region Sörmland, Region Östergötland och Biodriv Öst.

Ytterligare finansiärer inom Örebro län är Karlskoga kommun, Kumla kommun, Örebro kommun, Länsstyrelsen i Örebro län samt Örebro universitet. Övriga kommuner i länet deltar i projektet genom nätverk.

Källa: regionorebrolan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.